"Vor fi nişte reguli foarte dure". Propaganda străină va fi interzisă în ţara noastră

Embed:

Autorităţile vor să elimine propaganda străină în ţara noastră. Un proiect de lege care interzice difuzarea ştirilor şi emisiunilor TV din alte state, care conţin propagandă politică, a fost înregistrat astăzi în Parlament.

Unul dintre autorii proiectului, democratul Sergiu Sîrbu, susţine că iniţiativa are scopul de a ajusta legislaţia naţională la standardele europene.

"Acest proiect vine să ajusteze un şir prevederi ale Convenţii Europene pentru televiziunea transfrontalieră. Ca toţi actorii din audiovizual să fie în condiţii egale. Acest proiect de lege prevede ca să limităm propaganda politică externă, să avem mai multă producţie autohtonă. Asta nu înseamnă că radiodifuzorii nu vor putea cumpăra emisiuni, programe din străinătate", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Parlamentarul PDM a mai subliniat importanţa dezvoltării televiziunilor autohtone şi a produsului local. Or, proiectul obligă   posturile radio şi TV   să aibă cel puţin opt ore de produs autohton, pe care vor trebui să-l difuzeze între orele 6.00 şi 24.00. De asemenea, cel puţin cinci ore din acest produs vor fi în limba de stat.

Instituţiile mass-media nu vor avea dreptul să difuzeze  informaţii furnizate de autori anonimi sau care nu pot fi identificaţi. Responsabilitatea pentru răspândirea sau plasarea unor astfel de informaţii o poartă postul de televiziune sau radio. 

Proiectul prevede că instituţiile mass-media care nu se vor conforma noilor cerinţe riscă amenzi de până la 20 de mii de lei sau suspendarea licenţei de emisie pe o perioadă de până la un an. Documentul a fost semnat de către deputaţii democraţi şi câţiva liberal-democraţi. El a fost aprobat de Guvern şi urmează să fie examinat de Parlament până la sfârşitul săptămânii. Iniţativa legislativă a fost salutată de Asociaţia Naţională a Jurnaliştilor.

Pe de altă parte, un alt proiect de modificare a Codului Audiovizualului, elaborat de deputatul PLDM Chiril Lucinschi şi înregistrat în Parlament, prevede un număr mai mic de ore acoperite cu emisiuni de producţie locală în limba română.

Documentul elaborat de Lucinschi nu prevede retragerea licenţei de emisie în cazul incitării la ură naţională, violenţă publică şi acţiuni teroriste.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu