Voie bună şi bucate aleste. Tradiţiile de Ispas au fost cinstite la Nicoreni, raionul Drochia

Embed:

Tradiţiile marii sărbători ortodoxe, Ispas, au fost cinstite, astăzi, în satul Nicoreni, raionul Drochia. Gospodinele au expus în centrul localităţii cele mai alese bucate tradiţionale, iar ansamblurile folclorice au încins hore. Iar potrivit tradiţiei, crenguţe de salcie au înfrumuseţat casele sătenilor. 

Gospodinele din satul Nicoreni, dar şi din alte localităţi din raionul Drochia s-au lăudat cu bucate alese:

"Holubaşi, păscuţe, colac pentru nuntă, colac de pomenire, toate cele, şi plăcinte, fără care nu are loc nicio măsură".

"Am venit cu bucate, făcute tardiţional al Ispas: pască şi ouă roşii, încondiate cu fel de fel de frunze, plante".

Nu a lipsit nici tradiţionala ciorbă din carne de oaie: "Carne devine moale, gustoasă ca gura să-ţi lasă apă când o savurez. Asta se face la toate sărbătorile, care sunt legate de tradiţiile creştine".

Iar artiştii populari au arătat maiestrie de a cânta şi a dansa. Potrivit tradiţiei vechi, în satul a fost instalat şi un scrânciob: "Pe vremuri, în centrul satului erau scrânciobe, care se roteau împrejur şi fiecare cetăţean mergea la el".

Reprezentanţii Consiliului raional Drochia speră că asemenea festivaluri vor permite dezvoltarea truismului rural în ţara noastră.

"Ne bucură faptul că au venit din tot raionul meşteriţe populare, meşteri populari, bucătari, care promovează gastronomia bucătăriei zonei de nord a Republicii Moldova", a declarat Cristina Ţurcanu, reprezentantul Consiliului raional Drochia.

De Înălţarea Domnului, sunt împărţite pomeni pentru cei morţi. Se spune că pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până la Ispas.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu