Voie bună în satul Gura Bâcului. Localnici au sărbătorit hramul localităţii

Creştinii ortodocşi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Nicolae de vară. În aproximativ 70 de localităţi este sărbătorit hramul, unde au fost organizate tradiţionala trânta şi iarmaroace. Înainte de sărbătoare, însă, oamenii au participat la slujbele oficiate în biserici. La Mănăstirea Sfântul Mucenic Teodor Tiron din Chişinău, serviciul divin a fost condus de mitropolitul Vladimir.

Pentru mitropolit această zi este una specială. Înaltul Ierarh îşi sărbătoreşte ziua onomastică.

"Numele meu din copilărie a fost Nicolae. Eu deja practic am sărbătorit-o ziua aceasta. De dimineaţă am venit la biserică, m-am rugat, m-am împărtăşit şi continui mai departe să mă bucur de această frumoasă zi", a declarat mitropolitul Moldovei.

Credincioşii au aprins lumânări şi s-au rugat pentru sănătate:

"Vin să mă mai rog pentru sănătatea mea. Este hramul casei la părinţii mei".

"Fecioraşul este Nicolae. Am hotărât astăzi să venim la sfânta biserică".

Iar în localităţile unde este marcat hramul, după slujbele din biserici, oamenii au mers să sărbătorească în centrul satului. De exemplu, în Gura Bâcului din Anenii Noi nu a lipsit tradiţionala luptă pentru berbec. Câştigătorul la trântă a avut nevoie de ajutor pentru a ridica premiul pe umeri.

Pentru localnici a mai fost organizat şi un târg meşteşugăresc. Una dintre atracţiile evenimentului fiind hamacul realizat manual.

În centrul satului a fost organizat şi un concert, cu participarea interpretei Olga Ciolacu.

De hram, în satul Gura Bâcului a fost inaugurat şi sediul renovat al medicilor de familie. Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană, a costat peste 170 de mii de euro. Potrivit datelor statistice, 45 de mii de moldoveni poartă numele Nicolae, iar aproximativ 11 mii de femei se numesc Nicoleta. Iarna, în data de 19 decembrie, creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc pe Sfântul Nicolae făcătorul de minuni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu