VOICU ÎL CONTRAZICE PE DODON. Ministrul Apărării spune că nu va semna un acord de colaborare cu Rusia

Embed:
Ministrul Apărării, Pavel Voicu, respinge categoric propunerea omologului rus de a semna un acord de colaborare în domeniul apărării pe un termen de trei ani. Asta, chiar dacă anterior, preşedintele Igor Dodon a dat de înţeles că subiectul trebuie cel puţin să fie pus în discuţie.

"Nu va fi niciun acord, şi nu este niciun acord. Noi cu Rusia avem deja 23 de acorduri de colaborare. Deci, de fiecare dată când vom dori ca să cooperăm pe o anumită activitate cu Federaţia Rusă nu este necesar de încheiat un nou acord", a declarat Pavel Voicu, ministrul Apărării. 

Propunerea de a semna un plan de colaborare în domeniul apărării a venit din partea ministrului rus Serghei Şoigu. Anunţul a apărut acum câteva zile pe pagina web a Ministerului Apărării de la Moscova. Ulterior, preşedintele Igor Dodon a confirmat acest lucru.

"A venit cu această propunere domnul Şoigu, cu această idee ca să fie elaborat un astfel de plan. Noi am spus că poziţia noastră este că dacă vor fi astfel de propuneri, trebuie să fie discutate de comun acord, împreună cu guvernul. Guvernul, majoritatea parlamentară. Am discutat şi cu doamna prim-ministru. Poate pe viitor să fie organizată o vizită oficială a domnului Şoigu, pentru că aceasta nu a fost o vizită oficială, în cadrul căreia va fi discutat şi un eventual plan de acţiuni", a declarat Igor Dodon, şeful statului.

Anunţul a trezit nemulţumirea mai multor politicieni şi experţi, care au declarat că o eventuală colaborare cu Federaţia Rusă în domeniul apărării ar pune în pericol acordurile Moldovei încheiate cu NATO şi UE. În context, Pavel Voicu a dat asigurări că relaţia ţării noastre cu Uniunea Europeană şi SUA nu este pusă în pericol.

"M-am întâlnit cu toţi atașații, dar şi ambasadorii din statele Uniunii Europene, inclusiv şi SUA, unde i-am încredinţat că Republica Moldova îşi continuă cursul său european, acordul de asociere va fi implementat", a declarat Pavel Voicu.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a venit în ţara noastră în data de 24 august, la invitaţia lui Igor Dodon. Purtătorul de cuvânt de la Ministerul Apărării, Ala Diaconu, a menţionat atunci pentru postul nostru de televiziune că Şoigu NU a discutat la Chişinău despre un astfel de acord.

Lasă un comentariu