Vladimir Zelenski: Viitorul Ucrainei este doar în Uniunea Europeană

Noul preşedinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunţat în timpul ceremoniei de învestire că va dizolva Rada Supremă de la Kiev și va declanșa alegeri parlamentare anticipate. În primul discurs, noul şef al statului a declarat că viitorul Ucrainei este doar în Uniunea Europeană şi că fiecare cetăţean trebuie să contribuie la integrarea ţării în blocul comunitar.

Zelenski a depus jurământul în Rada Supremă, în prezenţa deputaţilor și a numeroşilor invitaţi străini, printre care și ministrul de Externe al Moldovei, Tudor Ulianovschi, care a reprezentat ţara noastră la acest eveniment. Premierului Pavel Filip, invitat şi el la ceremonie, nu a putut fi prezent, din motive de sănătate.

În privinţa Radei Supreme, constituţia ţării vecine stipulează că aceasta poate fi dizolvată dacă timp de o lună nu este formată o coaliţie de guvernare. Aceasta s-a destrămat la sfârşitul săptămânii trecute, când Partidul "Frontul Popular" a anunţat că se retrage din alianţa cu "Blocul Petro Poroșenko".

Potrivit BBC, deputaţii ucraineni consideră că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca Vladimir Zelenski să dizolve Rada. Următoarele alegeri parlamentare din Ucraina sunt programate în octombrie, dar dacă legislativul va fi dizolvat, anticipatele s-ar putea desfăşura în 14 iulie.

BBC notează că Zelenski îşi doreşte ca scrutinul să aibă loc cât mai curând, deoarece mai târziu, popularitatea Partidul său, "Slujitorul Poporului", ar putea scădea.

În turul doi al alegerilor prezidenţiale din 21 aprilie, Vladimir Zelenski a obţinut peste 73 la sută din sufragii, depăşindu-l pe contracandidatul său, Petro Poroşenko, care a acumulat doar 24,5 procente.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu