Vladimir Zelenski ar vrea ca moldovenii şi ucrainenii să călătorească dintr-o ţară în alta doar cu buletinele de identitate

Preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski ar vrea ca moldovenii şi ucrainenii să călătorească dintr-o ţară în alta doar cu buletinele de identitate. Despre asta şeful statului vecin a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă comună cu premierul moldovean, Maia Sandu. În prezent, moldovenii pot călători cu buletinul doar în Turcia.

"Nu văd nici o problemă ca cetăţenii noştri să facă vizite reciproce cu cardurile ID interne. Noi vom continua un dialog activ în toate sferele de interes convenabil ambelor părţi atât cele ucrainene şi celei moldoveneşti.  Ştiu că Ucraina şi Republica Moldova sunt apropiate nu doar pe hartă. "

În cadrul conferinţei comune Vladimir Zelenski a vorbit şi despre siguranţa energetică a ambelor ţări, dar şi despre şcolile cu predare în limba ucraineană din Republica Moldova. 

Premierului Maia Sandu a mers la Kiev, după ce Andrei Năstase a votat  pentru întoarcerea dreptului de vot al Rusiei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. 

  "Noi în Republica Moldova susţinem în totalitate integritatea teritorială a Ucrainei.  Eu am un respect profund faţă de ucraineni care au jertfit viaţa lor pentru a apăra Ucraina şi suveranitatea ei, dar şi viitorul în calitate de ţară europeană."

Andrei Năstase s-a răzgândit să mai meargă în capitala ucraineană și să dea ochii cu autoritățile statului vecin. În schimb, el a plecat în Germania, pretinzând că acolo va face un stagiu de pregătire în cadrul ministerului de Interne de la Berlin. În urma deciziei APCE, ministrul de Externe de la Kiev, Pavlo Klimkin, a declarat că țara sa este dezamăgită și că nu mai are încredere în această structură pro-europeană.  De asemenea, autoritățile de la Kiev au retras invitația pentru observatorii APCE la alegerile parlamentare care vor avea loc în 21 iulie în Ucraina și au anunțat că își suspendă participarea la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.  Ultima reacție în legătură cu acest caz îi aparține președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski. Acesta i-a invitat pe Andrei Năstase și pe Vlad Batrîncea, precum și pe toți ceilalți delegați care au votat în favoarea Rusiei, să viziteze Donbassul. Vladimir Zelenski crede că doar aşa deputaţii de la APCE vor înţelege ce daune şi suferinţă a provocat Federaţia Rusă în Ucraina.  Contactaţi de postul nostru de televiziune, Năstase şi Batrîncea nu au răspuns la telefon pentru comentarii.

Lasă un comentariu