Vladimir Voronin, la Fabrika. Principalele declaraţii ale liderului PCRM

Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a fost invitatul emisiunii FABRIKA. Mai jos puteţi urmări cele mai importante declaraţii făcute la PUBLIKA TV de fostul preşedinte al Republicii Moldova:

(UPDATE 22:24) Despre reforma teritorial-administrativă:

Nu este nevoie de ea. Vor fi cheltuiţi cu 30% mai mulţi bani decât se cheltuiesc astăzi. Trebuie să ne gândim cum să finanţăm primăriile. Poate statutul Chişinăului de schimbat pentru că primarul Chirtoacă a făcut o groapă de gunoi.

(UPDATE 22:22) Despre Acordul de Asociere:

Am vorbit referitor la aceste întrebări, noi avem planul deja semnat, dar când am luat cunoştinţă de acest program am constatat lucruri scrise în grabă. Cu multe neajunsuri a fost de acord. Avem 34 de alineate cu care nu suntem de acord, trebuie de modificat. PCRM cere încă ceva, trebuie să participăm la aceste legi, dorim ca acest plan să fie elaborat cu toţii împreună.

(UPDATE 22:20) Pentru noi este favorabil să fim prieteni cu toate ţările. Noi nu avem ce împărţi. Cu embargourile trebuie să vedem. Considerentele nu sunt politice, sunt din cauza că produsele nu corespund calităţii.

(UPDATE 22:18) Armata noastră este săracă. Nu putem lupta la nivel cu alte state. Doar ne vom distruge.

(UPDATE 22:15) Despre miniştrii din Guvernul Gaburici:

Mulţi miniştri au fost în cabinetul Leancă. Nemulţumirile nu sunt ale noastre personal, se bazează pe anumite analize. Unii nu merită să deţină aceste posturi. Au spus că ne vor asculta şi o să ceară demisia. Prima este Maia Sandu, ce face ea în sistemul de învăţământ din ţară? O să fie solicitări ale noastre. Unde miniştrii sunt noi nu avem aşteptări mari foarte rapid, dar acei vechi da. Dacă eşti ministru trebuie să ai soveste. Ministrul Apărării după câteva zile spune că trebuie să ne apropiem de NATO. Constituţia nu permite.

(UPDATE 22:08) În dosarul 7 aprilie Papuc este o jertfă.

(UPDATE 22:07) Preşedintele PCRM, despre opoziţie:

De ce nu ar fi bine ca un reprezentant al opoziţiei să fie un viceprocuror, un vicedirector al SIS. Noi avem oameni pregătiţi, experienţă de opt ani de zile. Noi nu pretindem ca aceste posturi să revină doar nouă, mai sunt specialişti.

(UPDATE 22:03) Despre vizitele oficialilor străini şi artiştilor în ţara noastră la invitaţia anumitor partide.

Eu nu cred că trebuie să impunem restricţii. Eu nu văd nimic în acest lucru, altceva dacă sunt cu un sens negativ. Mai mult se face publicitate, în Găgăuzia au venit o echipă artişti, oficiali.

(UPDATE 21:55) Alegerile din Găgăuzia:

''Am avut discuţii cu Oleg Garizan am dorit să-l convingem, dar nu am reuşit. Întrebări nu sunt, aşa au hotărât cetăţenii. Dacă a fost totul cinstit. Aceste alegeri nu le-a câştigat Vlah, dar televiziunea rusească. A fost o atenţie deosebită ca alegerile să fie câştigate de ea. Socialiştii au primit indicaţii să o ia sub tutela lor. Televiziunile trebuie să nu aibă activităţi politice. Rusia şi alţii ar trebui să ne lase în pace pe noi''.

(UPDATE 21:49) Voronin despre criza din sistemul bancar:

''Parlamentul este pentru a elabora legi, de a cere implementarea lor, dar nu a face anchetă. Instituţiile care administrează sunt alese de Parlament şi de aceea eu am cerut să fie demişi toţi, guvernatorul şi viceguvernatorii. Dar nu e posibil trebuie câte unul pe rând. Trebuie de văzut ce schemă a fost folosită, de către cine şi unde s-au dus banii. Aceste persoane care au permis să se întâmple aşa ceva trebuie să răspundă. Trebuie să elaborăm un mecanism ca astfel de lucruri să nu să se mai întâmple. Nu este o neglijenţă în serviciu, dar este un lucru făcut intenţionat şi organizat. Trebuie să aducem banii înapoi.

'S-a început totul atunci când pachetul de control era al statului şi s-a cerut vânzarea lui. Eu am spus că nu. Cu părere de bine nu s-a întâmplat nimic. Acum au dat controlul de pachet şi s-a întâmplat acest lucru. Noi am fost împotrivă categoric, dar Parlamentul a votat''.

''La începutul şedinţei Parlamentului când se propunea ca şedinţa să fie deschisă, închisă, eu am amintit de un anumit caz. S-a discutat un astfel de subiect în Parlamentul Bulgariei şi s-a creat haos în ţară. Un deputat s-a ales cu dosar penal. Banii trebuie să lucreze în linişte. Parlamentul trebuie să discute acest subiect cu uşile închise''.

(UPDATE 21:36) Referitor la protestul fermierilor de astăzi.

''Puteau să iasă şi mai mulţi din mai multe raioane. Sania se pregăteşte vara şi căruţa iarnă. Sunt multe probleme pentru fermieri, pe piaţa internă, externă. Trebuie să atragem atenţia la măsurile economice la TVA. Ce trebuie să luăm şi ce trebuie să lăsăm lor. Noi susţinem intenţiile bune, rezultative, propuse de fermieri şi cele propuse de Ministerul Agriculturii. Fermierii nu au cerut nimic exagerat, dar trebuie de aşezat la masa de negocieri. Agricultura este ramura strategică. Trebuie de găsit soluţii financiare. Păcat ca pământul nostru să nu fie prelucrat şi să nu ne folosim de darurile acestea ale naturii'', a spus Vladimir Voronin.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu