Vladimir Ţurcan îi răspunde deputatul PAS Lilian Carp, care i-a cerut demisia

Embed:

Deputatul PAS Lilian Carp cere demisia preşedintelui Curţii Constituţionale, Vladimir Ţurcan, sau a tuturor membrilor Curţii care sunt sau au fost afiliați politic.

Mai mult, Carp a dat de înţeles că dacă acest lucru nu se va întâmpla, în viitorul apropiat, este gata să renunţe la mandatul de parlamentar. Noul preşedinte al Curţii Constituţionale, Vladimir Ţurcan spune că politicienii nu au dreptul de a interveni în activitatea Curţii şi nu a comentat declaraţiile lui Carp.

Lilian Carp a declarat că alegerea lui Vladimir Ţurcan în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a fost un proces prejudiciat. Astfel, deputatul PAS a cerut ca judecătorii Curţii să declare public pentru cine au votat. Mai mult, Carp a spus că după toate cele întâmplate, oamenii îşi pierd încrederea în deciziile luate de Curte, iar noii membri, care sunt afiliaţi politic, trebuie să-şi depună demisiile.

"Fie îşi depune demisia de preşedinte al Curţii Constituţionale domnul Ţurcan şi asta ar fi logic. Doi, care este mai logică, ca cei care au fost aleşi în funcţie, dar au avut afiliere politică, să se retragă din Curtea Constituţională", a spus LILIAN CARP, deputat PAS.

"Aş vrea să mă adresez încă o dată la toţi cei care sunt politicieni, reprezentanţi ai partidelor, ramurilor de putere diferite, Curtea Constituţională este unica instituţie de jurisdicţie constituţională care este independentă. Haideţi să terminăm cu aceste declaraţii, cu încercarea de a influenţa cumva", a spus VLADIMIR ŢURCAN, preşedintele Curţii Constituţionale.

Lilian Carp s-a arătat dezamăgit şi de activitatea colegilor săi de alianţă. El a cerut ca toate concursurile pentru numirile în funcţii publice să fie corecte şi transparente. Aici, Carp a amintit de numirea fostului secretar general al Aparatului preşedintelui, Ruslan Flocea, în fruntea Centrului Naţional Anticorupţie şi numirea lui Dumitru Robu în fotoliul de procuror general interimar.

"Dacă aceste lucruri nu se întâmplă într-un viitor apropiat, eu nu-mi văd rostul de a mai face fie politică, fie parte dintr-o echipă sau alta, fiindcă eu cred că putem schimba lucrurile în primul rând, dacă schimbăm abordarea despre cum se aleg oamenii în funcţii", a spus LILIAN CARP, deputat PAS.

În acelaşi timp, preşedintele ţării, Igor Dodon, susţine că a insistat ca la Curtea Constituţională să ajungă Nicolae Eşanu şi Vladimir Grosu, candidaţii parlamentului care au câştigat prin concurs, însă, majoritatea parlamentară a decis să-i desemneze pe Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, astfel legislativul ar trebui să îşi asume decizia.

"Au înaintat, au votat pentru aceste candidaturi asumat în plenul Parlamentului mai departe mai puţin contează cine este preşedintele la acestă instituţie pentru că are exact un vot ca şi ceilalţi. Dar presiuni sau declaraţii în adresa lor noi nu putem face.Orice declaraţie politică în adresa lor asta este o presiune pe ei. - Dar credeţi că depolitizarea s-a reuşit ? Da sau nu ? - Cei care şi-au asumat înaintarea acestor candidaţi ei trebuie să răspundă la această întrebare", a spus  IGOR DODON, preşedintele ţării.

De cealaltă parte, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, susţine că odată ce au depus jurământul în Parlament, Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, nu mai au tangenţă cu politicul.

"Care politizare ? Nu merge vorba de niciun fel de politizare. Trebuie să le dăm voie să muncească în continuare şi să fie corecţi în deciziile pe care le adoptă", a spus  ZINAIDA GRECEANÎI, preşedintele Parlamentului.

Numirea lui Vladimir Ţurcan în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a fost comentată şi de liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a participat la o emisiune la postul de radio Sputnik.

"A fost un renumit, regretat prim-ministu al Federaţiei Ruse Viktor Cernomîrdin care spunea: Am vrut cum mai bine dar ne-a reuşit ca deobicei. Aşa e şi cu această Curte Constituţională, nu este depolitizat nimic, trei din cei şase memebricare acum parcă i-au ales sunt membri de partid. Oamenii spun că l-au adus pe Vladimir Ţurcan tocmai din Spania, că el deja era la odihnă. L-au scos din mare, l-o uscat, l-au urcat în avion şi l-au adus la Chişinău", a spus VLADIMIR VORONIN, preşedinte PCRM.

Luni, exponentul PSRM Vladimir Ţurcan a fost ales preşedinte al Curţii Constituţionale. S-a întâmplat la doar câteva zile după ce Parlamentul a ignorat rezultatele concursului privind funcţia de judecător, la care Ţurcan nici măcar nu a participat. Fostul deputatul socialist a fost ales în funcţia de preşedinte al Curţii cu votul secret al majorităţii magistraţilor, pentru trei ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu