Vladimir Socor, despre negocierile privind criza din Donbas: Rusia are două proiecte de statut special pe glob, Moldova și Ucraina

Embed:

Rusia are două proiecte de statut special pe glob - Republica Moldova și Ucraina. Aşa a comentat expertul de peste ocean în probleme geopolitice Vladimir Socor negocierile în formatul Normandia privind criza din Donbass. Într-un interviu pentru Europa Liberă, reputatul analist s-a pronunţat pe marginea negocierilor dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean, Vladimir Zelenski, alături de liderul francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel. 

Una dintre înţelegerile la care au ajuns cei patru lideri prezenţi la negocieri este acordarea unui statut special regiunii Donbass şi organizarea alegerilor locale în regiune.

"Acesta este scopul oficial al procesului de negocieri, un scop impus de Rusia. Rusia are două proiecte de statul special pe Glob: Moldova şi Ucraina. Ideea este ca guvernarea din Kiev şi marionetele ruseşti din Doneţk şi Lugansk să negocieze la egalitate un statul social. Ideea este ca, o repetă Kremlinul fără încetare, a repetat-o şi domnul Vladimir putin la întâlnire. Nu e vorba de acordat, e vorba de a negocia pe bază de egalitate, deci a acorda Doneţkului şi Luganskului şi Tiraspolului, în cazul nostru, un drept absolut de veto regizat din culise de Rusia", a menţionat Vladimir Socor.

Deşi opinia este împărtăşită şi de alţi experţi, subiectul nu pare să-i preocupe deputaţii puterii, din Comisia securitate a Parlamentului. Socialistul Petru Burduja a menţionat că nu cunoaşte subiectul.

"Este serviciul de presă fracţiunii noastre şi vă puteţi adresa pentru a obţine poziţia oficială a fracţiunii", a precizat Petru Burduja, deputat PSRM.

De cealaltă parte deputaţii din opoziţie consideră că situaţia din Ucraina ar trebui urmărită cu maximă atenţie la Chişinău.

"Există unele analogii între regiunea transnistreană separatistă şi regiunea Donbassului cu diferenţa că în regiunea Donbassului au murit deja vreo 13 mii de soldaţi şi civili ucraineni. n zona transnistreană există o anumită acalmie în ultimii 28 de ani, fapt care a permis unor grupuri politice din această regiune să obţină un anumit statut", a declarat Igor Munteanu, deputat PPDA.

"Presupun că asta ar fi şi poziţia Moscovei cu privire la regiunea transnistreană, dar poziţia noastră rămâne evident doar una. Orice altă formulă decât ca Republica Moldova ca stat unitar nu există. Deci noi vom face tot, vom lupta împotriva oricărui scenariu de a federaliza sau de a oferi orice alt statut social regiunii transnistrene", a subliniat radu Marian, deputat PAS.

Democratul Alexandru Jizdan crede însă că diferendul transnistrean are propriile sale particularităţi şi nu trebuie abordat la pachet cu situaţia din Donbass.

"Noi vorbim de două situaţii diferite. În cazul nostru, noi vorbim despre un conflict îngheţat din 1992 care urmează să fie rezolvat din punctul nostru şi al meu de vedere doar pe cale paşnică. Care sunt prevederile acestor acorduri internaţionale eu nu cunosc, dar sunt de părerea că acest conflict transnistrean îngheţat trebuie să fie pe agenda noastră până atunci când noi vom găsi totuşi o soluţie agreată de toate părţile", a precizat Alexandru Jizdan.

Anterior, preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat, în mai multe rânduri, că că regiunii transnistrene ar trebui să i se acorde statut special cu largă autonomie, dar a evitat să ceară şi retragerea muniţiilor şi trupelor ruse care staţionează ilegal în stânga Nistrului. Experţii consideră că această formulă este echivalentă cu federalizarea ţării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu