Vladimir Putin, despre calea către pace în Ucraina şi înţelegerea încheiată la Minsk

Dacă acordul de la Minsk va fi implementat, estul Ucrainei se va stabiliza gradual. Declarţia a fost făcută de preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un interviu acordat televiziunii ruseşti, relatează Mediafax.

"Europa este interesată de acest lucru la fel ca Rusia. Nimeni nu vrea un conflict la marginile Europei, mai ales un conflict armat", a menţionat liderul de la Kremlin.

Preşedintele rus a precizat, de asemenea, că în opinia sa calea către pace în Ucraina este clară şi anume că înţelegerea încheiată la Minsk să fie implementată. El a subliniat că acordul a fost susţinut de Consiliul de Securitate al ONU, iar acest lucru contează pentru Moscova. Liderul de la Kremlin a subliniat, de asemenea, că acesta conferă mai multe competenţe zonelor estice ale Ucrainei, controlate în prezent de rebelii susţinuţi de Rusia.

În ceea ce priveşte invadarea Rusiei de către Ucraina, Putin a contestat că a mobilizat trupe pentru a ajuta rebelii. El susţine că Kievul a pretins acest lucru pentru a-şi ascunde umilinţa de a fi înfrânt de foşti mineri şi şoferi de tractor.

El a fost la fel de sever şi în ceea ce priveşte Crimeea, pe care Rusia a anexat-o anul trecut, sfătuindu-l pe preşedintele ucrainean să se concentreze pe salvarea ţării de la colapsul economic, în loc să promită că va lua peninsula înapoi.

Liderul rus a afirmat că acordul de la Minsk a devenit un document legal internaţional după aprobarea de către Consiliul de Securitate al ONU al rezoluţiei ruse care îl susţine. Săptămâna trecută, acordul a fost pus în pericol de capturarea de către rebeli a Debalţeve, un oraş strategic important.

Ambele părţi au la dispoziţie două săptămâni pentru a-şi retrage artileria şi tancurile de pe linia de front şi ambele au fost de acord la sfârşitul săptămânii să înceapă retragerea armamentului greu în scurt timp. Dar luni, armata ucraineană a declarat că rebelii nu au încetat focul, şi prin urmare, îi este imposibil să îşi retragă armamentul greu.

Aproximativ 5.700 de persoane au murit şi cel puţin 1,25 de milioane şi-au părăsit locuinţele de la începutul conflictului, în 2014. Guvernul ucrainean, liderii occidentali şi NATO susţin că sunt dovezi clare că Rusia ajută rebelii cu armament greu şi militari. Experţii independenţi susţin acuzaţiile, în timp ce Moscova neagă, insistând că toţi ruşii care luptă alături de rebeli sunt "voluntari".

PUBLIKA.MD aminteşte că Vladimir Putin a declarat că nu crede că s-ar putea ajunge la un război deschis cu Ucraina.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu