Vladimir Putin: Ameninţarea unui război nuclear nu trebuie subestimată

Embed:

Ameninţarea unui război nuclear nu trebuie subestimată, a avertizat Vladimir Putin în cadrul tradiţionalei sale conferinţe de presă organizate la final de an. 

Preşedintele Rusiei a vorbit în faţa jurnaliştilor timp de 3 ore şi 45 de minute, timp în care a reuşit să răspundă la 61 de întrebări. Potrivit lui,  spectrul unui război nuclear total este din ce în ce mai real. Liderul de la Kremlin a avertizat, totuşi, că un astfel de conflict va avea consecinţe catastrofale.

"Dacă se va întâmpla acest lucru, asta va duce la distrugerea întregii civilizaţii şi poate chiar a planetei", a declarat liderul rus.

În opinia lui Vladimir Putin, Statele Unite şi aliaţii săi din NATO au inventat cazul Skripal pentru a ataca Moscova şi au distrus climatul de securitate. 

"Acum ei fac încă un pas, se retrag din tratatul de reducere a rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune. Ce se va întâmpla cu tratatul INF? E greu de presupus cum va evolua situaţia. Ce se va întâmpla dacă aceste rachete vor fi aduse în Europa? Va trebui să ne protejăm securitatea. Suntem martorii destrămării sistemului de control al armamentului, al cursei înarmării", a mai adăugat Vladimir Putin.

Alte critici au fost aduse strategiei militare a Statelor Unite, care favorizează utilizarea unor bombe nucleare de mici dimensiuni, pentru a descuraja acţiunile agresive.

"Reducerea acelui prag ar putea duce la o catastrofă nucleară globală. E cel mai mare pericol. Al doilea pericol este folosirea rachetelor balistice convenţionale. Statele Unite au hotărât să nu le folosească, dar o astfel de idee încă există", a subliniat preşintele Federaţiei Ruse.

Liderul de la Kremlin nu a uitat nici de Ucraina, pe care a acuzat-o că a provocat intenţionat incidentul din zona strâmtorii Kerci, în urma căruia 24 de marinari ucraineni au fost luaţi ostatici şi 3 nave militare ucrainene au fost sechestrate.

Evident, a omis să spună că agresiunea rusă s-a produs în apele internaţionale ale Mării Negre şi nu în apele teritoriale ale Rusiei.

Comunitatea internaţională a făcut apel în repetate rânduri la Rusia să elibereze marinarii şi navele sechestrate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu