Vladimir Cebotari: Vom reduce presiunea instituțiilor de forță asupra mediului de afaceri

Oamenii de afaceri vor avea mai multă libertate şi va fi pus capăt abuzurilor în acest domeniu. Poliţia şi ofiţerii anticorupţie nu vor mai putea să efectueze controale la agenţii economici. De acest lucru se vor ocupa doar structurile specializate cum ar fi Serviciul fiscal de stat sau Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiţiei şi prezentat după şedinţa săptămânală a Partidului Democrat din Moldova.

"Organele de control în primul rând după ce vor constata încălcarea vor fi obligaţi să ofere o perioadă pentru remedierea acestor încălcării de către agentul economic. Suplimentar îi vor propune agentului economic benevol să repare prejudiciul care a fost cauzat. Agenţii economici Nu vor mai fi supuşi răspunderii penale, dacă vor accepta să înlăture benevol acele încălcări", a spus ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

Noile prevederi vor interzice ridicarea actelor și bunurilor fără de care este imposibilă continuarea activității întreprinderii. De asemenea, este propusă reformarea Serviciului Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor.

"Serviciul Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor se transformă într-o agenţie de informaţii financiare, demilitarizată, mai autonomă în acţiuni. Aceasta nu va mai fi subordonată Centrului Naţional Anticorupţie, aşa cum este astăzi", a spus ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

Totodată, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale nu se va schimba şi va rămâne în subordinea Centrului Naţional Anticorupţie.

O altă modificare este că, în cazul infracţiunilor economice, arestul va fi aplicat doar atunci când pedeapsa prevăzută este de mai mult de cinci ani de închisoare. Documentul mai include revizuirea rolului SIS. Instituţia se va axa pe ameninţări pentru independenţa şi suveranitatea Moldovei. Potrivit ministrului justiţiei, documentul a fost elaborat după consultări cu oameni de afaceri şi este susţinut de partenerii externi.

Anterior, preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc a cerut măsuri de îmbunătățire a situației în acest domeniu.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu