Vladimir Cebotari: Trebuie să fim corecţi, clari şi să nu ne lăsăm antrenaţi în speculaţiile, lansate azi de mai multe surse

Moldova a ratat 28 de milioane de euro pentru lipsa de reforme în domeniul justiției în special în perioada 2014-2015, când  Ministerul Justiției a  fost condus  de Partidul Liberal Democrat. Despre acest lucru a anunțat, astăzi, delegația Uniunii Europene din Moldova printr-un comunicat de presă.

Oficialii europeni au constatat că autoritățile de la Chișinău au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției, evidențiind lipsa progreselor în perioada 2014 și 2015.   

Mai exact, nu au fost îndeplinite condițiile impuse de UE pentru a beneficia de un ultim transfer în cadrul programului de reforme a sectorul justiției, în valoare de 28 de milioane de euro. 

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari a scris pe o reţea de socializare că trebuie sa fim corecti, clari si sa nu ne lasam antrenati in speculatiile care au fost lansate azi de mai multe surse 

"Astăzi Delegaţia Uniunii Europene a difuzat un comunicat prin care anunţat decizia de a nu transfera fonduri pentru susţinerea reformei justiţiei din Republica Moldova.

Trebuie să fim corecţi, clari şi să nu ne lăsăm antrenaţi în speculaţiile care au fost lansate azi de mai multe surse în privinţa cauzelor şi motivelor unei astfel de decizii şi fac urmatoarele concretizări:

1. În anii 2014 şi 2015 autoritățile din Republica Moldova NU au arătat un angajament suficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției şi nu este vorba despre un anumit coleg sau altul;

2. Restanţele anilor 2014 şi 2015 au fost înlăturate în anul 2016 şi 2017 şi despre aceasta arată toate rapoartele pe Strategia Reformei a Sectorului Justiţiei;

Trebuie să ne facem temele şi să nu admitem aceleaşi greşeli în viitor, chiar dacă alt partid a fost la guvernare", a comentat pe pagina sa facebook, Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

Deasemenea, în comunicat se mai spune că în acest sens nu au fost alocate suficiente fonduri și personal de către fosta conducere a Ministerului Justiției, iar drept rezultat, progresul nu a fost cel așteptat. 

Totuși, potrivit șefului Delegației UE în Moldova, Peter Michalko, comunitatea europeană va oferi în continuare sprijin pentru cetățenii care muncesc pentru un viitor mai bun.

Oficialul a mai spus că prioritate vor avea proiectele care îmbunătățesc viața moldovenilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu