Vladimir Cebotari: Până la sfârşitul acestui an în satul Cotul Morii va fi construită reţeaua de apă şi canalizare

Până la sfârşitul anului 2018 în satul Cotul Morii din raionul Hânceşti vor fi construite sisteme de apeduct şi canalizare. Pentru realizarea acestui proiect Guvernul a alocat suplimentar 26 de milioane de lei. Despre acest lucru a anunţat vicepreşedintele PDM, Vladimir Cebotari, în cadrul briefingului de presă săptămânal.

 

"Asigurarea cu apă potabilă şi canalizare în localităţile din Republica Moldova. Este una dintre problemele care apar în topul îngrijorărilor cetăţenilor noştri. Această problemă apare în raioane precum Edineţ, Drochia, Glodeni, dar şi în raioanele Străşeni, Soroca, Cantemir, Rezina, Călăraşi şi Hânceşti. 

Cunoaştem foarte bine problema din Cotul Morii. O problemă care cândva a adus foarte multe devidente politice, doar că nu a fost rezolvată din păcate. Astăzi oamenii din această localitate primesc zilnic apă doar cu transportul care este asigurat de către primărie. Şi oamenii au cantitate limitată de apă potabilă pe care o pot consuma. [...] Unii dintre colegi mi-au comunicat că la Şoldăneşti oamenii la fel sunt asiguraţi cu apă potabilă şi o cumpără zilnic plătind 5 lei pentru o căldare.

Deoarece acest subiect a mai fost discutat, am fost bucuroşi să auzim soluţia pe care colegii noştri ieri au găsit-o şi deja au alocat suplimentar 26 de milioane de lei pentru asigurarea până la sfârşitul an, construcţia apeductului şi a canalizării pentru localitatea Cotul Morii", a spus vicepreşedintele PDM, Vladimir Cebotari. 

Totodată, Cebotari a anunţat că strategia de asigurare cu apă, care a fost aprobată prin hotărârea Parlamentului din 2014 pentru perioada 2014-2028, va fi reevaluată. 

"Ne-am propus să înţelegem la zi care este statutul, progresele, dar şi restanţele pentru implementarea acelei strategii. Ne-am propus să elaborăm un plan calendaristic pentru ca într-o perioadă de 3-5 ani de zile, în ordine prioritară, în funcţie de problema şi gravitatea problemei fiecărei localităţi, să le asigurăm cu apă şi canalizare. Va fi un program multianual, aşa cum ne dorim să fie şi programul Drumuri bune pentru Moldova, pentru că credem că apa, exact ca şi drumurile, este o problemă care face viaţa cetăţenilor noştri mai dificilă sau îi determină să migreze", a mai spus Vladimir Cebotari. 

Cheltuielile proiectului, care va demara anul viitor, urmează să fie estimate. 

Un proiect similar, dar care ține de reabilitarea drumurilor locale din ţară, a fost lansat, în 2018, de Guvern, la iniţiativa preşedintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Programul Drumuri bune pentru Moldova prevede reabilitarea a 1.200 de kilometri de drumuri locale, iar investiţiile se vor ridica la 1,6 miliarde de lei.  

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu