Vlad Spânu: Sistemul mixt, o schimbare necesară pentru Republica Moldova

Embed:

Partidele politice ar trebui să nu-şi epuizeze puterile la proteste inutile, ci, mai degrabă, să se axeze pe lucruri importante. Declaraţia a fost făcută de președintele Fundației Moldova de la Washington,Vlad Spânu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Spânu a mai precizat că noul sistem de vot reprezintă o schimbare pozitivă, care le va permite moldovenilor să-şi aleagă propriii reprezentanţi în Parlament. 

„A trecut trenul și nu mai are rost să-și epuizeze puterile și forțele care sunt destul de limitate în Republica Moldova. Partidele de astăzi care sunt, care protestează în afara sau în interiorul Parlamentului, ar trebui să creeze o rețea în toate localitățile din Republica Moldova ca atunci când va veni vremea alegerilor să-și aibă oamenii lor, să-și poată mobiliza votanții. Și energia aceasta care există acum ar trebui să fie concentrată pe soluționarea anume a problemelor respective. "

Președintele Fundației Moldova de la Washington crede că noul sistem de vot va îndreptăți aşteptările oamenilor.

"Eu cred că va fi o schimbare pozitivă, sper că va fi o lecție pentru cetățenii Republicii Moldova vizavi de acest sistem electoral, care acum este mixt. Și eu cred că politicienii ar trebui să aibă mai multă încredere în electorat și în viitorii parlamentari; să nu fie considerați apriori corupți. Aceasta a fost argumentul cel mai important care nu m-a convins că sistemul care a fost votat sau sistemul uninominal nu este bun pentru Republica Moldova."

Sistemul de vot mixt a fost adoptat cu votul a 74 de parlamentari. Proiectul de lege privind nou sistem de vot, elaborat în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia, prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni, în circumscripţii uninominale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu