Vlad Plahotniuc: Schimbarea sistemului electoral, în concordanță deplină cu recomandările Comisiei de la Veneția

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a discutat despre schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. Conform acestuia, în următoarele zile, Comisia de la Veneția urmează să își promulge opinia în raport cu proiectul retransmis de președintele parlamentului, Adrian Candru luna trecută.

Comisia de la Veneția urmează să transmită un aviz referitor la inițiativa trimisă de PD, privind schimbarea actualului sistem de vot. În acest sens, PD își propune de a analiza cu toată deschiderea și interesul această expertiză a Comisiei de la Veneția, care vine cu un set de recomandări.

Vlad Plahotniuc a afirmat că: Urmează să avem mai multe consultări pe plan intern, dar și în plan extern după ce primim recomandările. O să găsim formulele cele mai bune pentru ca schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova, să fie făcută în concordanță deplină cu recomandările juriștilor de la Comisia de la Veneția.

PD mai susține și faptul ca afilierea unor ONG-uri de la noi din țară nu înseamnă majoritatea moldovenilor, totodată PD ține să respecte decizia fiecărui cetățean în raport cu votul pe care-l susține.

Este regratabil faptul că opoziția se ascunde cu lașitate după câteva ONG-uri, nu are curajul să iasă deschis în fața oamenilor pentru a le explica de ce vor să îi impună să voteze în continuare deputații pe listă de partid, unde se pot ascunde oameni necunoscuți și incompentenți. Acești cetățeni se tem de contacul direct cu cetățenii în alegeri, de aceea nu le place sistemul votului direct.

PD își propune de a merge mai departe pe această cale de schimbare a sistemului de vot împreună cu cetățenii. De asemenea, își propune de a face această schimbare în acord cu cele mai bune practici internațioanale în materie electorală.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu