Vlad Plahotniuc: Reforma clasei politice să o începem cu PDM, avem cea mai mare şansă să reuşim

Embed:

Prim-vicepreşedintelui PDMVlad Plahotniuc, este de părere că clasa politică din Moldova are nevoie să treacă printr-o transformare care să meargă în paralel cu reforma instituţională. 

"Vorbeam recent, într-un interviu, despre motivele pentru care cetăţenii şi-au pierdut încrederea în clasa politică, de ce nu mai cred nici în aşa-zişi 'noi' politicieni care aspiră la statutul de eroi ai naţiunii. Oamenii au ajuns să respingă tot ce ţine de clasa politică şi le dau dreptate. Populismul, falsitatea şi incompetenţa au îmbolnăvit clasa politică. Clasa politică are nevoie să treacă printr-o transformare care să meargă în paralel cu reforma instituţională. Toate partidele trebuie să facă schimbări şi să se adapteze mai bine la realitate, la ceea ce vor oamenii. Inclusiv partidele nou apărute, cele cu pretenţii că ar reprezenta 'noul val', dar care sunt fie sateliţi ai unor partide vechi, fie nişte construcţii hidoase ale unor grupări de interese străine cetăţenilor sau chiar ţării. Ceea ce cred că lipseşte tuturor partidelor din Moldova este adaptarea la agenda reală a oamenilor. Eu consider că acest lucru e posibil şi îmi doresc ca reforma clasei politice să o începem chiar cu PDM, să dăm primul exemplu de partid care a fost capabil să se modernizeze punând la bază ceea ce vor oamenii de la politicieni, să spargă acest model învechit de a face politică, după care funcţionează toate formaţiunile politice din Moldova. Noi avem cea mai mare şansă să reuşim, pentru că avem echipă bună, solidară, bine organizată, structuri teritoriale puternice. Sunt sigur că după ce vom reuşi, ne vor urma multe alte partide, iar perspectiva asta mă mobilizează şi mai tare", a menţionat Plahotniuc.

Totodată, Vlad Plahotniuc a declarat că a avut mai multe discuţii cu colegii din PDM şi le-a propus să demareze o amplă campanie de consultări cu cetăţenii, cu societatea civilă, cu politologi din ţară şi din străinătate, cu importante personalităţi naţionale şi internaţionale, astfel încât să construiască împreună o platformă şi o viziune politică adaptată realităţilor pe care le trăim, situaţiei în care se află Moldova şi nevoilor pe care le au cetăţenii.

"Timp de mai multe luni, ne vom deplasa în toată ţara, vom discuta cu oamenii, vom analiza dorinţele lor, vom căuta împreună căi de materializare a acestor dorinţe în instrumente politice noi, vom implica specialişti străini cu experienţă în dezvoltarea unor partide moderne, reprezentanţi ai societăţii civile, astfel încât până la finalul anului să putem veni în faţa oamenilor cu o abordare politică avansată, calitativ nouă, în care ei să se regăsească. Cum va arăta această abordare, cum vom face politică mai departe, e devreme de spus, concluziile le tragem după ce vom avea aceste consultări largi. Dacă vom reuşi ca în paralel cu reformele care se lansează în zona instituţională, să venim şi cu un nou mod de a face politică, şansele ca Moldova să se modernizeze cu adevărat şi să înceapă o dezvoltare pe termen lung sunt foarte mari. Am încrederea că suntem pe calea corectă şi vom avea susţinerea cetăţenilor şi a tuturor celor interesaţi de o politică mai calitativă în Republica Moldova", a conchis prim-vicepreşedintelui PDM.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu