Vlad Plahotniuc: Propunem să fie un singur candidat pentru alegerile locale din Chișinău! PDM va susține pe oricine care are consensul principalelor partide pro europene

Embed:

Persoana care va candida pentru Primăria Chișinău, trebuie să fie un candidat UNIC și trebuie să fie identificat de partidele pro-europene. Despre asta a menționat președintele PDMVlad Plahotniuc, în cadrul şedinţei săptămânale a partidului.

"Printre cele mai importante subiecte sunt alegerile locale anticipate din Chișinău. Am analizat cu colegii toate aspectele legate de alegeri, inclusiv contextul politic, modul cum vom acţiona noi ca partid în alegeri. Am luat în considerare părerea locuitorilor Chișinău reflectate în sondajele de opinie, care arată că oamenii sunt dezamăgiți în corpția adânc înrădacinată în primăria Chișinău şi sunt decepționați de cum a fost administrată primăria de reprezentanții Partidului Liberal. Primăria Chișinău riscă să ajungă în mâinile socialiștilor fiindcă dreapta politică este fragmetnată, iar electoratul este împărțit în câteva partide pro-europene.

Am luat o decizie care urmărește 3 obiective: Să contribuie decisiv la dezvoltarea pe calea europeană a Capitalei; să ofere o administrare responsabilă Chișinăului; să ofere o înfrângere categorică socialiștilor.

Scurt comentariu este că unii s-au grăbit să învinuească PDM, să zică că partidul ar încerca să anuleze alegerile locale anticipate sau să le organizeze în toamnă împreună cu cele parlamentare. S-au auzit vorbe că partidul a încercat să solicite guvernului să nu aloce bani pentru alegeri. Informațiile sunt false. Poziția PDM este că alegerile anticipate trebuie să aibă loc în termeni legali.

Decizia noastră de astăzi este că PDM susține alegerile locale anticipate din Chișinău cu un candidat unic al partidelor pro-europene. Noi vom susține persoana care va reuși să obțină suportul cel mai mare politic partidelor de dreapta, relevante alegerilor în municipiul Chişinău. Respectiv suportul Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului Liberal, Partidului Platformă Demnitate și Adevăr, a partidului Partidului Popular European. Suntem gata să-i suținem și pe cei mai aprigi critici ai noștri ca deputat UNIC, dacă acest candidat va obține susținerea partidelor de dreapta. Dacă acest candidat are șanse reale să convingă locuitorii Capitalei că poate să învingă socialiștii şi desigur, dacă acest candidat deține integritate și acea capaciate pentru a administra primăria Chișinău.

Deși PDM are șanse destul de mari să câștige aceste alegeri, noi nu vom propune o proprie candidatură din partea partidelor pro-europene, pentru a avantaja în scrutin candidatul unic. Socialiștii vor încerca să profite de tensiunile dintre partidele pro-europene cum au făcut-o în scrutinul prezidențial. Este necesar să facem un front comun pentru a nu pierde bătălia pentru Capitală.

În acea campanie prezidențială, PDM a făcut un gest în favoarea candidatului partidelor pro-europene. Că răspuns am primit atitudine aroganță. Urmare că o mare parte din susținătorii PDM au refuzat să meargă la acele alegeri. Este important să nu se mai repete gafă din 2016. Când unii au satisfacția de a face un spectacol ieftin pentru câteva minute la televizor şi, astfel, l-au făcut președinte pe Dodon. Să se gândească de șapte ori înainte să arunce să nu mai vorbească de mere otrăvite, capcane, binoame, că să nu jignească, să nu lăsăm să profite socialiștii, că se poate repeta acel scenariu trist de la prezidențiale. Ce fel de alianța pro-europeană putem face după alegerile parlamentare, dacă acum la un exercițiu nu ne putem înțelege? Ce încredere ar avea susținătorii partidelor pro-europene dacă orgoliile unor persoane a adus la pierderea alegerilor

Dacă partidele pro-europene vor merge cu un singur candidat, acest candidat are șansele să câștige Capitala din primul tur. În alegerile locale din Chișinău, noi clasa politică trecem un test de maturitate politică atât în fața cetățenilor, cât și în fața partenerilor de dezvoltare. De asemenea, vizează și soarta alegerilor parlamentare din toamnă.

PDM rămâne partidul de la guvernare. Opoziția poate să critice, chiar și după decizia noastră de astăzi. Noi venim să convenim despre alegerea unui candidat comun ca să nu pierdem Chișinăul. Trebuie să venim cu mesaje ca să arătăm că dincolo de povești, putem să demonstrăm o abordare înțeleaptă pentru viitorul Capitalei. Reprezentantul PDM desemnat pentru negocieri între paritide este Vlad Cebotari", a declarat Vlad Plahotniuc, preşedintele PDM.

Președintele Partidului DA, Andrei Năstase, candidatul formațiunii la alegerile locale anticipate, a refuzat oferta democraţilor. La fel ca și la alegerile prezidențiale din 2016, acesta a calificat propunerea ca fiind un măr otrăvit. Și reprezentanții PAS au declarat că nu vor să negocieze cu PDM pe acest subiect.

Partidul Democrat din Moldova l-a delegat în calitate de negociator la desemnarea candidatului unic pe vicepreşedintele formaţiunii Vladimir Cebotari.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu