Vlad Plahotniuc: Progresele înregistrate de țara noastră sunt efectele acordului de asociere UE-Moldova

Embed:

Consolidarea viziunii europene şi transformarea parcursului european al ţării într-un proces ireversibil sunt provocările cu care se confruntă ţara noastră la alegerile parlamentare din toamnă, este de părere preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Într-un articol publicat pe site-ul New Europe, liderul democraţilor subliniază nevoia de susţinere din partea Uniunii Europene pentru ca aceste lucruri să devină realitate. 

Vlad Plahotniuc trece în revistă efectele acordului de asociere UE-Moldova şi progresele înregistrate cu sprijinul partenerilor externi; printre acestea, creşterea economică şi majorarea veniturilor populaţiei. Acestea au dus la susţinerea integrării europene de către majoritatea populaţiei, în condiţiile în care euroscepticismul a câştigat teren în alte zone din Europa, se arată în articol. Preşedintele PDM scrie că în 2016, într-un mediu extrem de polarizat şi cu o economie marcată de lipsa de încredere şi care avea nevoie de investiţii masive, UE a intervenit pentru a trasa un nou plan de reforme bine ţintite în parteneriat cu noul guvern.

Rezultatele vorbesc de la sine: anul trecut, creşterea economică a fost de 4,5 la sută, una dintre cele mai mari din Europa. În plus, au crescut atât investiţiile străine, cât şi numărul locurilor de muncă. Vlad Plahotniuc arată însă că soarta reformelor depinde de alegerile parlamentare, marcate de polarizarea între proeuropeni şi adepţii orientării spre Uniunea Eurasiatică. Liderul PDM compară aceste alegeri cu un veritabil referendum legat de apropierea de Europa.

Deşi este în creştere, majoritatea proeuropeană este fragilă, iar partizanii orientării spre est au o solidă susţinere din partea aparatului de propagandă din străinătate care şi-a făcut simţită prezenţa în ultimii ani în cel puţin o societate democratică din lume.

Sursele de ştiri alternative şi partidul socialiştilor se pronunţă pentru renegocierea sau chiar anularea acordului de asociere cu UE. De aceea, subliniază Vlad Plahotniuc, proiectele agreate în cadrul Parteneriatului Estic şi asistenţa macro-financiară europeană vor contribui la consolidarea vectorului european al Moldovei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu