Vlad Plahotniuc: Prin votul de ieri din Parlamentul European s-a dat semnalul că cetățenii moldoveni nu sunt tratați în mod egal

În cadrul şedinţei săptămânale de astăzi a Partidului Democrat din Moldova, preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc a venit cu unele declaraţii după ce Parlamentul European a adoptat rezoluţia care blochează finanţarea Moldovei.

"Eu voi expune viziunea politică, apoi colegii mei o vor expune pe cea a Guvernului și a Parlamentului, din perspectiva activității lor de mai departe. Vreau de la bun început să fie foarte clar că Partidul Democrat rămâne deplin angajat în procesul de reforme și implementare a bunelor practici occidentale în țara noastră, indiferent de ce jocuri politice se vor face în continuare. 

Toate reformele dure, pe care le-am făcut până acum, nu au avut doar scopul de a îndeplini angajamentele asumate în raport cu partenerii externi, dar au avut rolul de a moderniza țara noastră.

Ne-am asumat costuri electorale imense, pentru a implementa aceste reforme, dar am considerat că merită să ne asumăm acest risc, deoarece, pe termen lung, efectele vor fi benefice pentru oamenii din Republica Moldova.

Zilele trecute Fondul Monetar Internațional a acordat o nouă tranșă de bani Moldovei, după ce am îndeplinit cu succes toate angajamentele asumate. La fel le-am îndeplinit integral și în raport cu Uniunea Europeană, însă acolo, unu grup parlamentar, care susține politic unele partide de opoziție de la noi, a decis că nu contează că moldovenii au îndurat reforme grele în ultimii ani, ei trebuie să sufere mai departe doar pentru ca PAS si PDA să aibă beneficii electorale în viitoarele alegeri.

Și, dacă interesul politic o cere, unii au considerat că pot să recurgă la un gest incorect față de cetățenii noștri și să-i pedepsească, culmea, pe motiv că Guvernul nu a acceptat să se implice în justiție, ca să determine schimbarea deciziei privind invalidarea alegerilor.

Ați văzut cu toții că, în Parlamentul European, nu a fost un consens larg pe tema rezoluției respective, dimpotrivă, au fost mulți europarlamentari, care au criticat aspru conținutul ei și atitudinea nedreaptă față de cetățenii Republicii Moldova. 

Sunt oameni la Bruxelles, care țin cu adevărat la Moldova: de la comisari europeni și până la alți funcționari importanți, iar noi înțelegem foarte bine diferența dintre acțiunile generate de interese politice și acțiunile în care se poate acționa liber, în baza rezultatelor constatate. De aceea, chiar și după această măsură nedreaptă față de cetățenii Moldovei, Partidul Democrat rămâne recunoscător oficialilor europeni, care conlucrează activ și eficient cu Guvernul, iar răspunsul nostru ca guvernare va fi unul bazat pe rezultate concrete, la fel ca și până acum.

Acum, moldovenilor le va fi greu să înțeleagă de ce li s-a cerut să suporte reforme dure, convenite cu partenerii de la Bruxelles, ca după ce sunt făcute, să fie lipsiți de răsplata promisă. La fel cum le va fi greu să înțeleagă de ce această decizie vine ca efect al faptului că Guvernul și PDM nu au cedat șantajului și nu acceptat să se implice în mod incorect în justiție și să influențeze în vreun fel decizia privind invalidarea.

În realitate, această rezoluție, creată de Maia Sandu și Andrei Năstate împotriva moldovenilor, nu-și va atinge scopul cinic pe care aceștia l-au vizat, acela ca cetățenii să sufere financiar de pe urma ei. Rezoluția are doar un efect politic, însă financiar nu va produce efecte, deoarece creșterea economică înregistrată de Guvern va permite ca toate proiectele să fie continuate și chiar să fie lansate unele noi în acest an.

Prin votul de ieri din Parlamentul European s-a dat semnalul că cetățenii moldoveni nu sunt tratați în mod egal, ci strict pe criterii politice, în funcție de ce vor liderii unor partide politice. Este o abordare nedreaptă și discriminatorie.

De aceea, chiar azi la ședința săptămânală am discutat mai multe măsuri pe care le vom lua în perioada următoare, dar vom revedea și reformele aflate în implementare. Ele toate vor fi duse la bun sfârșit, dar le vom prioritiza, reieșind din nevoile principale ale cetățenilor, nu din diferite condiționalități, astfel ca ei să simtă cât mai curând beneficiile lor, dar și ale creșterii economice.

Partidul Democrat:

  • rămâne ferm angajat pe calea reformelor și modernizării europene a țării
  • rămâne ferm angajat în parcursul său european, atât la nivel politic, cât și la nivel strategic de dezvoltare a țării
  • rămâne deschis conlucrării eficiente cu partenerii externi 

Atât am vrut să vă comunic la această etapă. În continuare îi voi ruga pe colegii mei să vă expună viziunea lor. Vă mulțumesc și un sfârșit de săptămână reușit", a spus preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc

PUBLIKA.MD aminteşte că rezoluţia  a fost propusă de partenerii politici ai Maiei Sandu și ai lui Andrei Năstase. Astfel prin documentul propus de Maia Sandu, Andrei Năstase, dar și de liderul PLDM, Viorel Cibotaru a fost recomandat Comisiei Europene să suspende asistenţa macrofinanciară şi sprijinul bugetar pentru țara noastră.

CITEŞTE ŞI: Andrei Năstase şi Maia Sandu au cerut prin partenerii lor în Parlamentul European blocarea finanțării pentru Moldova

CITEŞTE ŞI: REACŢII privind rezoluția adoptată de Parlamentul European, care blochează finanţarea Moldovei

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu