Vlad Plahotniuc: PDM a obţinut un succes categoric în referendumul privind reducerea numărului de deputaţi şi anularea mandatelor acestora

Embed:

Referendumul republican consultativ desfăşurat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, a fost declarat valabil de către Comisia Electorală Centrală. Potrivit datelor oficiale preliminare, aproximativ 39 la sută din alegătorii prezenţi la urne și-au exprimat opţiunea în cadrul plebiscitului iniţiat de Partidul Democrat.

Potrivit informaţiilor preliminare, peste 730 de mii de cetăţeni au optat pentru reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61. Împotrivă s-au expus peste 260 de mii de moldoveni.

La a doua întrebare, care se referă la posibilitatea de a revoca deputatul ales dacă nu-şi îndeplineşte obligaţiunile, peste 790 de mii de cetăţeni au ales opţiunea "Pentru", iar peste 200 de mii au spus că nu sunt de acord cu acest lucru.Referendumul se declară valabil, dacă la plebiscit au participat cel puțin o treime din alegătorii înscriși în listele electorale.

Liderul Partidului Democrat, formaţiune care a venit cu ideea de a organiza referendumul, s-a arătat mulţumit de rezultatele obţinute.

"Partidul Democrat de asemenea, a obţinut un succes categoric în referendumul privind reducerea numărului de deputaţi şi anularea mandatelor deputaţilor care nu-şi vor face datoria", a menţionat Vlad Plahotniuc.

Deocamdată, alţi reprezentanţi ai formaţiunilor politice nu au comentat rezultatele referendumului consultativ. Asta în condiţiile în care liderii blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase au îndemnat cetăţenii să boicoteze plebiscitul. Acţiunile candidaţilor electorali contravin legislaţiei, întrucât aceştia nu au fost înregistraţi în calitate de concurenţi electoral pentru referendumul consultativ.

Totodată, democraţii au sesizat duminică CEC-ul pe faptul că mai mulţi membri ai secţiilor de votare întrebau alegătorii dacă vor să participe şi la referendum, ceea ce contravine codului electoral.

Citeşte şi: MESAJUL lui Andrian Candu, după ce CEC a anunţat validarea referendumului consultativ: Victorie, prieteni

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu