Vlad Plahotniuc: Oficialii americani manifestă interes faţă de evenimentele din Moldova şi încurajează autorităţile să continue în acelaşi mod

Oficialii americani manifestă interes faţă de evenimentele din Republica Moldova şi încurajează autorităţile să continue în acelaşi mod.

Declaraţia a fost făcută de preşedintele PDM Vlad Plahotniuc, după mai multe întrevederi pe care le-a avut în Statele Unite ale Americii, alături de o delegaţie a coaliţiei de guvernare.

"După părerea mea vizita noastră de lucru la Washington este o vizită foarte importantă pentru noi şi pentru ţara noastră. Mai ales acum când guvernarea de la Chişinău se află într-un amplu proces de modernizare. Noi încă suntem vulnerabili la capitolul securitatea economică, energetică, la securitatea informaţională şi desigur cea militară. Totodată, nu este un secret că Republica Moldova este ţinta unui război masiv hibrid din partea Federaţiei Ruse şi toate acestea se pot solda cu un dezastru pentru noi, cu dispariţia statului Republica Moldova", a comunicat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

În SUA,Vlad Plahotniuc a acordat şi un interviu pentru Reuters. Acolo el a declarat că Rusia hărţuieşte oficiali moldoveni prin fabricarea a zeci de dosare false.

Liderul PDM a adăugat că scopul Moscovei este de a acoperi persoane care au activat sau activează în interesul serviciilor speciale ruse pe teritoriul Moldovei.

Plahotniuc a ţinut să menţioneze că inițierea acestor dosare a coincis și cu avansările în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari din Rusia prin intermediul băncilor moldoveneşti.

Liderul democraților se aşteaptă ca represiunile din partea Moscovei să crească şi mai mult după ce ieri Parlamentul a votat un proiect de lege care interzise propaganda străină în Moldova.

În articolul publicat de Reuters este citată şi o declaraţie a deputatului democrat Sergiu Sîrbu în care oficialul menţionează că interdicţia se referă doar la programele informative, analitice şi militare şi că nu este vorba despre interzicerea unor posturi de televiziune.

Jurnaliştii notează şi că preşedintele prorus Igor Dodon a refuzat să promulge documentul. La finalul interviului, liderul PDM a dat asigurări că în pofida tuturor presiunilor din partea Rusiei, autorităţile de la Chişinău nu se vor lăsa intimidate şi vor continua să implementeze reforme pentru consolidarea democrației.

Interviul a ajuns în vizorul presei internaţionale şi a fost preluat de mai multe agenţii printre care New York Times, Daily Mail, US News şi Business Insider.

În cadrul vizitei în SUA, oficialii moldoveni au avut întrevederi cu reprezentanții mai multor instituții americane, inclusiv membri ai Congresului SUA. Ei au discutat despre reformele din Moldova, integrarea europeană, conflictul transnistrean şi asigurarea securităţii regionale.

loading...

Lasă un comentariu