Vlad Plahotniuc oferă, pentru prima dată, DETALII despre REZULTATELE alegerilor parlamentare și începutul reconcilierii politice

Embed:

Vlad Plahotniuc a declarat că cel mai important rezultat al acestor alegeri este un început al reconcilierii geopolitice, sunt primele alegeri în care, pe primul loc, a fost agenda socială a oamenilor și nu temele geopolitice. Declarația a fost mărturisită de preşedintele PDM într-un interviu pentru Deschide.md.

"Este rezultatul pe care îl indicau ultimele sondaje de opinie pe care le-am avut, nu aveam alte așteptări. Pentru Partidul Democrat este un scor istoric, iar pentru mine personal, rezultatul din circumscripția numărul 17 este unul care mă onorează și mă obligă în același timp față de concetățenii mei, cărora le mulțumesc pentru încrederea acordată. La fel le mulțumesc tuturor celor care au votat Partidul Democrat în țară și pe colegii mei, care au candidat în circumscripții. 

Cred că cel mai important rezultat al acestor alegeri este un început al reconcilierii geopolitice, sunt primele alegeri în care, pe primul loc, a fost agenda socială a oamenilor și nu temele geopolitice. Am fost la sute de întâlniri electorale, oamenii nu ne întrebau dacă suntem pro-europeni, pro-romani, pro-americani, pro-ruși , ei ne întrebau ce o să facem pentru Moldova. Eu cred că, în realitate, cetățenii noștri au fost tot timpul așa, însă unele partide i-au dezbinat, ca să poată câștiga în felul acesta anumite segmente de electorat. Am avut tot timpul în alegeri partide pro-europene, pro-ruse, unioniste, dar niciodată un partid pentru Moldova. PDM a încercat însă să spargă acest mit geopolitic fals și să unească oamenii în jurul unui proiect pentru Moldova. Această dispariție a temei geopolitice din alegeri se vede și în rezultatele unor partide de extremă, care nu au mai intrat în Parlament. Dar câștigul este altul, faptul că aceste alegeri au demonstrat că oamenii nu mai sunt vulnerabili la tematica geopolitică. Mulți analiști și politicieni preferă să nu vadă această realitate pozitivă, pentru că ar însemna să confirme că strategia PDM în aceasta privință a avut succes, să confirme beneficiile sistemului mixt de vot pentru cetățeni, să confirme că sistemul mixt a dat acces unui număr foarte mare de oameni noi în Parlament, ceea ce reprezintă o primă reformă reală a legislativului.

Vă mai amintesc că mulți ne spuneau înainte de alegeri că riscăm dacă mergem în alegeri cu tematica socială, dar rezultatul nostru foarte bun arată că oamenii pentru asta ne-au și votat, pentru că avem aceleași preocupări ca și ei, pentru că am demonstrat asta anterior alegerilor și prin fapte.

Aș vrea să menționez însă ca rezultat al acestor alegeri și o scădere puternică a dreptei, mai multe partide au fost nevoite să se unească în Blocul ACUM pentru a avea acces în Parlament, ceea ce este un semnal care nu trebuie neglijat. La fel cum nu trebuie neglijat efectul invers, pe care l-a avut stoparea de către Uniunea Europeană a finanțării pentru moldoveni, la solicitarea unor lideri ai Blocului ACUM. S-a văzut în ultimele sondaje câtă confuzie și efect negativ a creat această decizie cu vădit caracter politic. Sunt însă lucruri din care se pot trage învățăminte, dacă vom privi realist și obiectiv rezultatul acestor alegeri", a declarat președintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Întrebat dacă alegerile s-au desfășurat în condiții bune, libere și democratice, Vlad Plahotniuc a comunicat că cei care dau legitimitate alegerilor sunt cetățenii și observatorii.

"Asta nu eu trebuie să o spun. În primul rând, cei care dau legitimitate alegerilor sunt cetățenii, prin prezența lor la alegeri și prin vot, apoi există observatorii străini și cei locali, care, la aceste alegeri, cred că au fost mai mulți și mai vigilenți ca oricând, care au considerat că aceste alegeri au fost competitive și drepturile fundamentale au fost respectate. Sigur că la orice scrutin electoral pot să apară anumite probleme, asta se întâmplă peste tot, important este că nu au existat probleme, care sa afecteze procesul electoral sau rezultatele alegerilor. Foarte mulți ne spuneau că Moldova va trece printr-un test decisiv privind modul în care vor fi organizate aceste alegeri, în noul sistem mixt, iar concluziile observatorilor internaționali au fost că alegerile s-au desfășurat într-o manieră competitivă și cu respectarea celor mai importante drepturi și libertăți, pornind de la înregistrarea candidaților, petrecerea campaniei, exercitarea votului, respectarea votului cetățenilor. Iar meritul pentru acest lucru nu este al Partidului Democrat, chiar dacă este partidul care guvernează, dar al instituțiilor statului, care au administrat corect acest proces electoral", a menționat Vlad Plahotniuc.

CITEŞTE INTERVIUL INTEGRAL PE DESCHIDE.MD

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu