Vlad Plahotniuc: Moldova are nevoie de susţinere pentru a nu fi, din nou, sub influenţa Rusiei

Embed:

Moldova are nevoie de ajutorul Statelor Unite și al Uniunii Europene pentru a soluționa conflictul transnistrean și pentru a nu cădea, din nou, în zona influență a Rusiei.

Declarația îi aparţine liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, şi a fost făcută într-un articol publicat în prestigioasa revistă americană The Hill.

Politicianul a menționat că cea mai grea misiune pe care o are guvernul de la Chișinău este soluționarea conflictului transnistrean.

Potrivit lui, micuța regiune separatistă reprezintă o enclavă a Rusiei în Europa de Est, cu un potențial militar periculos atât pentru țara noastră, cât și pentru vecini. Guvernul de la Chișinău încearcă soluționarea diferendului și reunificarea țării, însă formatul 5+2 nu şi-a demonstrat eficienţa până în prezent.

Prin intermediul Tiraspolului, Moscova încearcă să facă presiuni asupra autorităţilor de la Chişinău ca să abandoneze cursul european, mai spune Vlad Plahotniuc.

Potrivit lui, Rusia nu reprezintă doar un pericol militar pentru țara noastră, ci și unul economic și politic. Kremlinul a pus în repetate rânduri sub embargou embargouri produsele moldovenești și a hărțuit oficialii noștri în timpul vizitelor la Moscova.

Totodată, potrivit liderului democrat, presa rusă s-a implicat în alegerile prezidențiale de anul trecut, înclinând balanța în favoarea actualului şef al statului, Igor Dodon.

Acum, acesta încearcă să pună bețe în roate guvernării de la Chișinău, care și-a reafirmat parcursul european și pro-occidental.

Vlad Plahotniuc mai notează că, în ciuda eforturilor președintelui prorus, în această lună va fi deschis un sediu al NATO la Chișinău.

Potrivit lui, Moldova vrea să continue calea reformelor și a modernizării, însă are nevoie de ajutorul SUA și UE pentru a avea succes.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu