Vlad Plahotniuc le-a mulţumit veteranilor conflictului de la Nistru: Să nu permitem ca VREODATĂ să se repete asemenea tragedii

Data de două martie rămâne marcată cu negru în calendarul istoriei ţării noastre. Azi se împlinesc 27 de ani de la conflictul armat de la Nistru.   

În septembrie 1990, Tiraspolul a proclamat independenţa regiunii, iar doi ani mai târziu, la două martie 1992, a început războiul. Efective ale gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari, aflat sub jurisdicţia Chişinăului.

Cu această ocazie, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc a scris:

"Ȋn urmă cu 27 de ani, mii de moldoveni, civili și militari deopotrivă au pus Patria mai presus de propria viață, iar câteva sute dintre ei au căzut eroic pe câmpul de luptă.

Să le mulțumim și să ne amintim că suntem datori să păstrăm pacea pentru care ei au luptat și să nu permitem ca vreodată să se repete asemenea tragedii. Să nu acceptăm mesaje ale urii și dezbinării.


Haideți să promovăm unitatea și înțelegerea pe pământurile noastre, să construim, împreună, un viitor mai bun #PentruMoldova, astfel încât sacrificiile din trecut să nu fi fost ȋn zadar". 

Potrivit datelor Ministerului Apărării, în conflictul de la Nistru au murit 286 de oameni, iar 284 au rămas invalizi. În 21 iulie 1992, preşedintele Rusiei, Boris Elţin, şi cel al Moldovei, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului.

Trupele Armatei a 14-a staţionează în stânga Nistrului până în prezent. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu