Vlad Plahotniuc, într-o vizită de lucru în SUA. Oficialii americani salută progresele făcute de Moldova pe calea reformelor

Embed:

Președintele PDM Vlad Plahotniuc, aflat într-o deplasare în Statele Unite ale Americii, s-a întâlnit joi și vineri cu mai mulți senatori și congresmeni americani membri ai Partidului Republican (de guvernământ), printre care Roger Wicker, senator de Mississippi, Chris Smith, congresman de New Jersey, Pete Olson și Ted Poe, congresmani de Texas, dar și cu Adjunctul Secretarului de Stat, Bridget Brink.

Liderul PDM le-a prezentat interlocutorilor săi progresele Moldovei pe calea reformelor, accentuând angajamentul guvernării de la Chișinău pentru întărirea colaborării cu partenerii occidentali – Statele Unite și Uniunea Europeană.

"Moldova lucrează în ritm accelerat pentru a se moderniza, iar în paralel pentru a se apropia de țările vestice", a spus Vlad Plahotniuc. El a afirmat de asemenea că "Republica Moldova are nevoie în continuare de sprijin american pentru dezvoltare și democratizare, arătând că acest sprijin "este prețuit la Chișinău" și că parteneriatul cu America s-a dovedit de real folos pentru cetățenii țăii noastre.

Președintele PDM i-a informat de asemenea pe oficialii americani despre reformele care au loc în acest moment în Republica Moldova, despre reforma Guvernului, dar și a sistemului politic.

Oficialii americani care s-au întâlnit cu delegația condusă de Vlad Plahotniuc au salutat progresele făcute de țara noastră pe calea reformelor. În cadrul discuțiilor purtate cu Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat, Bridget Brink, aceasta a apreciat eforturile depuse de autorități în implementarea reformelor, precum și determinarea actualei guvernări de a continua vectorul european de dezvoltare a țării. De asemenea, ambele părți au reconfirmat importanța dialogului strategic și au convenit asupra intensificării schimbului de întrevederi la nivel înalt.

Congresmanul Pete Olson s-a arătat impresionat de reușitele Moldovei din ultimul an, făcând o referire specială la reușita încheierii Acordului de colaborare cu FMI. El a asigurat oaspeții moldoveni de sprijinul Americii pentru Republica Moldova, despre care a afirmat că merge în direcția bună, exprimându-și totodată convingerea că "SUA nu trebuie să fie doar un observator global, ci un lider la nivel mondial, care să susțină țări precum Moldova".

De asemenea, congresmanul Ted Poe a susținut aprofundarea relațiilor moldo-americane și a apreciat eforturile făcute de autoritățile moldovene pentru rezolvarea conflictului transnistrean, în timp ce congresmanul Chris Smith a felicitat guvernarea pentru rezultatele economice și pentru progresele în combaterea traficului de ființe umane.

Pe agenda vizitei lui Vlad Plahotniuc la Washington se află și alte întâlniri, inclusiv la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu