Vlad Plahotniuc: Fiecare locuinţă în care există butelii de gaz, să fie dotate cu detectoare de gaze

În fiecare locuință în care sunt butelii de gaz urmează să fie instalate gratuit detectoare speciale, care vor semnala eventualele scurgeri. Propunerea a fost făcută de către liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, la briefing-ul de după ședința săptămânală a formaţiunii, la care a fost discutat şi subiectul deflagraţiei de sâmbătă, care a luat viaţa a patru persoane. Potrivit liderului PDM, aceasta este o măsură adiţională la setul de acţiuni ce urmează să fie realizate de către Guvern pentru a reglementa utilizarea buteliilor cu gaz. 

 

"Am discutat astăzi la ședința săptămânală despre tragedia, care a avut loc sâmbătă seara, într-un bloc de locuințe din sectorul Râșcani și am analizat cu colegii ce trebuie să facem ca asemenea situaţii să nu se mai repete în viitor. 

Pentru că oamenii astăzi sunt panicați, se tem şi de vecinii, care exploatează în casele lor buteliile de gaz, de aceea noi trebuie să găsim soluţii pentru ca oamenii să-şi găsească siguranţa şi liniştea. 

De aceea, dincolo de măsurile pe care le va efectua Guvernul în zilele următoare, noi am propus în ședința de astăzi ca fiecare locuință, în care se exploatează, se folosesc butelii de gaz să fie dotate cu detectore de gaz, care: să semnaleze imediat eventualele scurgeri, dacă ele vor avea loc, dar şi să permită ca să fie alertate într-un timp util echipele de intervenție.

Astfel, ca oamenii să se simtă deja liniştiţi şi în siguranță în casele lor, cum au fost până la această deflagraţie.

Guvernul desigur urmează să asigure ca aceste detectoare să fie distribuite gratuit oamenilor ca ei să nu aibă costuri suplimentare la achiziţia acestor dispozitive", a spus preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

PUBLIKA.MD aminteşte că fundaţia lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss" va oferi câte 40 de mii de lei persoanelor care au avut de suferit în urma exploziei din blocul de pe bulevardul Moscovei. 

CITEŞTE ŞI: Fundaţia lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss" va oferi câte 40.000 de lei persoanelor care au avut de suferit în urma exploziei din sectorul Râşcani

Totodată familiile celor decedaţi vor fi susţinuţe financiar de către Guvern, iar Primăria va aloca 10 milioane de lei pentru procurarea de locuinţe noi celor rămaşi fără case. 

CITEŞTE ŞI: Explozie în sectorul Râşcani. Familiile celor decedaţi vor primi câte 50.000 de lei din partea Guvernului

CITEŞTE ŞI: Explozie în sectorul Râşcani. Primăria oferă 10 milioane de lei pentru familiile care au rămas fără apartamente

Potrivit PUBLIKA.MD patru persoane, inclusiv un copil, au murit, iar nouă au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce în blocul unde locuiau a avut loc o explozie puternică. Totul s-a întâmplat sâmbătă noaptea, în jurul orei 23, într-o clădire cu 21 de etaje de pe bulevardul Moscova.

Printre cei decedați sunt un bărbat de 77 de ani, care s-a stins pe patul de spital. Sub ruine au fost găsite corpurile neînsuflețite a două femei și al unui copil.

Printre cei răniți este și o tânără, în apartamentul căreia a avut loc deflagrația. Ea a fost scoasă dintre ruine de doi băieţi care se plimbau în parcul din apropierea blocului.

CITEŞTE ŞI: EXPLOZIE în sectorul Râșcani. Trei persoane au murit, nouă au fost rănite, inclusiv un pompier (FOTO)

Procuratura din Chișinău a deschis o cauză penală pentru omor din imprudență. Dacă se va demonstra că proprietarii apartamentului unde a fost deflagrația nu au exploatat butelia de gaz conform normelor, atunci ei riscă până la șase ani de pușcărie.

Potrivit salvatorilor, unul dintre locatari a uitat să închidă robinetul buteliei, iar explozia a avut loc în momentul în care proprietara a aprins un chibrit.

CITEŞTE ŞI: Explozie în sectorul Râşcani. Unul dintre locatari a uitat să închidă robinetul buteliei cu gaz

Totodată, PUBLIKA TV a pornit o campanie de sensibilizare a cetăţenilor şi autorităţilor despre pericolul buteliilor cu gaz utilizate necorespunzător. În cazul în care sesizează vreun risc de explozii în apartamente sau localuri, cetăţenii sunt rugaţi să informeze Dispeceratul Central al Primăriei.

Oamenii pot suna la numerele de telefon afişate pe ecran: 022 22 22 67 sau 022 22 26 04.

Operatorii activează în regim non-stop, iar toate sesizările vor fi transmise preturilor de sector, Direcţiei Comerţ, celei Locativ-Comunale sau altor servicii de profil.

CITEŞTE ŞI: BOMBELE DIN APARTAMENTE. Campania Publika TV va informa cetăţenii şi autorităţile despre pericolul buteliilor cu gaz utilizate necorespunzător

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu