Vlad Plahotniuc: Cetățenii nu au votat pentru anticipate. Până acum, unele partide nu au făcut decât să dezbine societatea

Embed:

Alegerile anticipate nu ar fi o problemă pentru Partidul Democrat din Moldova, dimpotrivă i-ar aduce un scor mai bun. Un nou scrutin însă ar putea fi o problemă serioasă pentru țară și pentru cetățeni, o criză cu efecte economice şi sociale grave. Declaraţia a fost făcută de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru portalul deschide.md.

Potrivit liderului democraţilor, cine încearcă să declanșeze anticipatele trebuie să se pregătească să răspundă nu doar pentru această decizie politică, ci şi în fața cetățenilor pentru efectele sociale negative.

Potrivit preşedintelui PDM, deputații aleși ai Blocului "ACUM" trebuie să-și asume criza pe care o provoacă în țară, dacă refuză dialogul și aleg calea haosului. Oamenii nu au votat pentru o criză politică sau pentru intrarea țării în incapacitate de plată a pensiilor și salariilor.

Vlad Plahotniuc dă asigurări că Partidul Democrat va face tot ce poate din punct de vedere politic pentru evitarea unei noi crize, precum cea de la începutul anului 2016, când PDM a preluat guvernarea.

Totodată, liderul democraţilor susţine că reprezentanţii PAS şi PPDA înțeleg că vor fi direct responsabili dacă se ajunge la alegeri anticipate și dacă țara intră în criză. El aminteşte faptul că blocul este creat din formațiuni noi, cu oameni fără experiență în politică şi care au ajuns în Parlament cu un discurs de ură la adresa guvernării. 

De asemenea, Vlad Plahotniuc a precizat că PDM nu poartă, în acest moment, niciun fel de negocieri pentru crearea unei coaliţii de guvernare. Singurul pas făcut până acum au fost invitaţiile la dialog trimise Maiei Sandu şi lui Andrei Năstase. Cei doi nu au răspuns însă la acestea, dar au făcut numeroase declaraţii prin care au spus că refuză orice discuţie cu PDM, PSRM şi Partidul "Şor".

În context, Vlad Plahotniuc spune că înţelege refuzul acestora, pentru că s-au prins într-o capcană încă înaintea alegerilor, când, pentru a-și mobiliza mai bine susținătorii, au semnat un angajament că nu vor face alianțe. 

"A fost o mișcare politică ce trebuie acceptată așa cum este. Însă, peste tot în lume, în competiția electorală partidele se dușmănesc, de multe ori fac declarații că sub nicio formă nu se vor alia cu oponenții, dar după alegeri lucrurile încep să se schimbe, pentru că fiecare înțelege că țara trebuie guvernată", afirmă preşedintele democraţilor.

Vlad Plahotniuc aminteşte faptul că mulți dintre cei aleși pe lista blocului "ACUM" sau în circumscripții au fost anterior în alianță cu PDM, au fost numiți în funcții cu votul democraţilor şi au participat la negocieri pentru formarea alianțelor cu PDM și alte formaţiuni. 

"Atunci nu aveau nicio problemă să facă alianță cu noi. Acesta este doar un exemplu că imposibilitatea unor discuții între partide nu există în realitate, este doar o chestiune de voință și de dorință de a lucra pentru țară, de a nu-ți urma doar propriile interese", a adăugat preşedintele PDM

În aceste condiţii, Partidul Democrat va decide ce va face mai departe după validarea mandatelor de deputat și constituirea Parlamentului. În cadrul interviului, Vlad Plahotniuc a reiterat că este mulţumit de scorul istoric pe care l-a obţinut atât el, cât şi formaţiunea pe care o conduce.

Totuşi, spune el, cel mai important rezultat al alegerilor din 24 februarie este începutul reconcilierii geopolitice. Potrivit liderului PDM, acestea au fost primele alegeri în care, pe primul loc, a fost agenda socială a oamenilor și nu temele geopolitice.

În cadrul sutelor de întâlniri electorale, democraţii nu au fost întrebaţi de alegători dacă sunt proeuropeni, proromâni, proamericani sau proruși, dar ce vor face pentru Moldova. Până acum, unele partide nu au făcut decât să dezbine societatea, ca să poată câștiga anumite segmente de electorat. PDM a încercat însă să spargă acest mit geopolitic fals și să unească oamenii în jurul unui proiect pentru Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu