Vlad Plahotniuc anunță un Guvern tehnocrat: Vom avea 7 membri noi. Se pune accent pe profesionalism și nu pe apartenența politică

Embed:

Surpriză de proporții la sfârșit de an. Guvernul Filip va trece printr-o remaniere serioasă de cadre, astfel că Executivul să fie preponderent tehnocrat. Anunțul a fost făcut de către liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care a subliniat că modificările se fac pentru a apropia și mai mult Guvernul de oameni.

"Am constatat progrese importante și reacții evident mai pozitive ale oamenilor față de activitatea Guvernului și vreau să-l felicit în numele PDM pe domnul prim ministru - Pavel Filip pentru profesionalismul și seriozitatea de care dă dovadă.Vreau de asemenea să felicit toți membrii Guvernului pentru activitatea lor de până acum, s-au făcut eforturi importante, remarcate de către cetățeni și de partenerii de dezvoltare. Astăzi, Guvernul a ajuns la o credibilitate de patru ori mai mare în percepția cetățenilor față de ianuarie 2016, iar asta e un indicator important, dar nu suficient pentru potențialul real pe care noi îl avem ca și guvernare, și nici pentru așteptările mari ale oamenilor după atâția ani de instabilitate. Unii poate se întreabă de ce facem schimbări când Guvernul este în creștere, când lucrurile merg spre bine? Răspunsul este simplu: pentru că vrem mai mult, știm că se poate mai mult și este nevoie de mai mult", a precizat liderul PDM.

Potrivit lui Vlad Plahotniuc, remanierea vizează mai bine de jumătate din portofoliile ministeriale, în total vor fi 7 membri noi ai Guvernului, din cei 13:

"Vrem să întărim acum această practică și la nivelul miniștrilor, să punem accentul în primul rând pe profesionalism și nu pe apartenența politică. Am optat pentru întărirea caracterului tehnocrat și profesional al echipei guvernamentaleScopul de baza privind schimbările pe care le facem în Guvern este legat de obiectivul nostru numărul unu de adaptare a activității guvernului la nevoile reale ale populației, de o schimbare de atitudine și de eficientizare a activității instituțiilor statului în raport cu cerințele cetățenilor. De aceea vom începe anul nou cu un guvern aproape integral tehnocrat, format din profesioniști".

Vlad Plahotniuc a anunţat schimbările care urmează să aibă loc:

"Pentru postul de viceprim-ministrul pe integrare europeană este nominalizat domnul Iurie Leancă. Domeniul integrării europene este unul strategic pentru Republica Moldova și de aceea s-a luat decizia ca el să fie întărit, să avem un vicepremier dedicat exclusiv acestui domeniu, care să coordoneze și să dinamizeze implementarea Acordului de Asociere, dar și a altor documente și acorduri pe care le avem, sau urmează să le semnăm cu Uniunea Europeană.

Compartimentul privind reintegrarea țării urmează să cunoască și el o noua dinamizare, mai ales după evoluțiile recente privind pașii făcuți în relația Chișinău-Tiraspol. Pentru postul de viceprim-ministrul pentru reintegrare este propusa doamna Cristina Lesnic. În prezent activează în Ministerul Afacerilor Interne, este o persoană foarte bine pregătită, care a îndeplinit cu succes sarcini în cadrul procesului de eliminare a vizelor pentru Republica Moldova, dar și în negocierea Acordului de Asociere cu UE. Sarcina principală a noului vicepremier va fi ca împreună cu celelalte instituții implicate să găsească cea mai buna modalitate de implementare a acordurilor semnate recent cu Tiraspolul, dar și să dea un nou impuls negocierilor privind reglementarea situației transnistrene. 

La Ministerul Economiei și Infrastructurii funcția de ministru urmează să fie ocupată de Chiril Gaburici.

La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propunerea pentru funcția de ministru este Svetlana Cebotaridirectorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Domeniul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului urmează să fie administrat de o persoană din mediul academic de specialitate, Liviu Volconovici, rector al Universității Agrare de Stat din Moldova.

La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene propunerea este un diplomat tânăr, cu reușite importante. A fost viceministru de Externe, iar în prezent este ambasadorul Republicii Moldova la Geneva. Tudor Ulianovschi este propunerea  pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe.

Ultimul pe lista schimbărilor, dar poate printre primele ca importanță, este Ministerul Justiției. Nominalizarea la funcția de ministru al Justiției este Alexandru Tănase".

Vlad Plahotniuc a declarat că, anul viitor, în primăvară,  se va face o nouă evaluare a modului în care Guvernul reușește să-și adapteze agenda de lucru la nevoile cetățenilor și se va veni cu noi decizii, în funcție de rezultatele înregistrate. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu