Vlad Filat reiterează: Instituţiile de drept din Republica Moldova trebuie depolitizate

Embed:

Procuratura Generală trebuie depolitizată, astfel încât să activeze în interesul cetăţeanului şi nu al unui partid politic. Declaraţia aparţine premierului Vlad Filat şi vine ca reacţie la solicitarea societăţii civile privind modificarea urgentă a procedurii de numire şi destituire a procurorului general.

"A fost semnată o anexă suplimentară la Acordul de constituire a AIE în care am convenit solidar că instituţiile de drept din Republica Moldova să fie depolitizate. Acesta este obiectivul, nu repartizarea funcţiilor, mai ales că este necesar ca instituţiile statului să fie unifucţionale în interesele cetăţeanului", a declarat premierul Vlad Filat.

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale au semnat o declaraţie prin care cer ca funcţia de procuror să fie una cu adevărat independentă de Executiv şi Legislativ.

"Cu cât mai puţină politică va fi în Procuratură, cu atât mai bine instituţia va activa. Ar trebui iniţial de modificat legislaţia, care ar exclude imixtiunea politică în nominalizarea candidatului la funcţia de procuror", a relatat preşedintele Centrul de Resurse Juridice, Vlad Gribincea.

Pe de altă parte, liberalii spun că aşteaptă susţinere din partea cetăţenilor, având în vedere că au cedat mai multe funcţii, inclusiv cea de preşedinte al Parlamentului.

"Mă rog, este dreptul lor. Noi aşteptam de fapt o aprobare a faptului că am făcut un pas înapoi şi am soluţionat principala problemă care stătea în faţa clasei politice. Până la urmă cred că vom găsi o cale amiabilă", a menţionat deputatul PL, Ion Hadârcă.

După alegerea şefului statului, liberalul Mihai Ghimpu a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă ar putea cere fotoliul de procuror general în schimbul celui de preşedinte al Parlamentului. Ghimpu a precizat că, în prezent, PL nu deţine nicio funcţie de conducere în stat, aşa cum prevede Acordul de creare a AIE-2.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu