Vlad Filat i-a prezentat lui Nicolae Timofti cererea de demisie a Guvernului

Prim-ministrul Vlad Filat a prezentat astăzi Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, demisia Guvernului.

Şeful statului a luat act de demisia Guvernului și a semnat un decret privind acceptarea cererii. Prin același decret, șeful statului a dispus ca Executivul demisionar să îndeplinească funcțiile de administrare a treburilor publice, până la formarea noului Guvern.

Potrivit legislaţiei, Executivul nu va putea propune proiecte de lege, încheia acorduri internaţionale şi contracta împrumuturi externe.

Şeful statului urmează să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru. Premierul desemnat va prezenta Parlamentului, într-un interval de 15 zile, propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor depune jurământul. 

Respingerea Guvernului de către Legislativ va duce la desemnarea unui nou premier de către preşedintele ţării. În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul. Drept urmare, sunt organizate alegeri parlamentare anticipate.

Publika.md menţionează că Guvernul condus de prim-ministrul Vlad Filat a primit, pe data de 5 martie, vot de neîncredere din partea deputaţilor. 

54 de parlamentari s-au pronunţat pentru demiterea Executivului. Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de către PCRM, iar motivul pe bază pe care l-au invocat aceştia a fost corupţia din cadrul Executivului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu