Vlad Filat este cel mai influent politician al lunii septembrie

Premierul Vlad Filat a fost cel mai influent politician al lunii septembrie. Cel puţin aşa arată topul "Celor mai influenţi 50 de politicieni ai lunii septembrie", realizat de Centrul de Cercetări Strategice și Consultanță Politică "Politicon". Şeful Guvernului a obţinut 235 de puncte din partea experţilor.

Pe locul doi în clasament, cu 35 de puncte mai puţin, se află preşedintele interimar, Marian Lupu. Acesta este urmat de primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, care a obţinut 198 de puncte.

Politicienii au fost apreciaţi cu note de la 1 la 10. Astfel, cea mai mică notă obţinută de Vlad Filat a fost 6. Totodată, şeful Guvernului a fost apreciat cu 13 note de 10, iar Marian Lupu şi Dorin Chirtoacă au obţinut câte patru note de 10.

Pe locul patru în topul celor mai influenţi politicieni ai lunii septembrie s-a situat preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, care a urcat trei poziţii. Pe de altă parte, liderul PL, Mihai Ghimpu, rămâne în continuare pe locul cinci.

Ministrul de Externe, Iurie Leancă a coborât două poziţii şi se află pe locul şase. În schimb, deputatul comunist Igor Dodon a urcat nouă poziţii şi este al şaptelea cel mai influent politician al lunii trecute.

Codaşii clasamentului sunt ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Buliga, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip şi fostul şef al acestui minister, Alexandru Oleinic.

La realizarea topului au participat 26 de experţi politici, analişti şi sociologi, care au apreciat politicienii după următoarele criterii: influenţa reală asupra deciziilor politice majore din ţară, popularitatea publică, vizibilitatea în sursele media, perspectivele politice. Fiecare expert a apreciat cel puţin 50 de politicieni din lista prezentată de 100 cu o notă de la 1 la 10 ( 1 – nota minimă şi 10 – nota maximă).

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu