Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare. Cum a reacționat după aflarea sentinței

Embed:

Fostul premier Vlad Filat a fost condamnat astăzi la nouă ani de puşcărie pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Sentinţa pronunţată de Judecătoria sectorului Buiucani va fi însă contestată de procurori, care au cerut 19 ani de închisoare.

Vlad Filat a fost adus la şedinţa de judecată sub escorta gardienilor de la "Pantera". La judecătorie au mers şi câţiva susţinători ai fostului premier, inclusiv deputaţi şi noua conducere a Partidului Liberal-Democrat. Procesul a început cu ultimul cuvânt al inculpatului în dosarul în care este acuzat de corupţie. Filat a vorbit aproape două ore în faţa magistraţilor, dar, potrivit procurorilor, fostul premier nu a reuşit să-i convingă că este nevinovat.

"Nu am înţeles nimic din ceea ce a vrut să spună, fiind doar nişte victimizări că dânsul este supus nu ştiu cărui proces", a spus procurorul Adriana Bețișor.

După două ore de deliberări, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Judecătorii au mai decis să-i fie sechestrate bunurile dobândite ilegal, printre care maşini, case de lux, terenuri din centrul Capitalei, dar şi acţiunile la companiile "Kapital Invest" şi "Ipteh". Valoarea acestora se ridică la aproape un miliard de lei.

Totodată, lui Vlad Filat i-a fost retras "Ordinul Republicii" acordat de şeful statului. De asemenea, el a fost obligat să achite o amendă de 60.000 de lei şi i s-a interzis să ocupe funcţii publice timp de cinci ani.  

"Faptul că acest proces nu a fost public a adus la asemenea sentințe. Este și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului", a spus Vlad Filat după aflarea sentinței.

Procurorii nu sunt însă de acord cu această pedeapsă. Adriana Beţişor a declarat că va contesta decizia magistraţilor, deoarece nu a fost luată în funcţie de gravitatea faptelor comise de către fostul premier.

Şi avocatul lui Filat susţine că va ataca decizia, deşi recunoaşte că inculpatul a comis unele greşeli.

"Vlad Filat a admis anumite greşeli, însă acestea nu se încadrează în răspunderea penală. Noi am avut speranța că magistrații vor lua în considerație argumentele avocaților și vor pronunța o sentință de achitare", a menționat avocatul Igor Popa.

Unii analişti politici consideră că sentinţa este prea blândă.  

"Procurorul are tot dreptul să ceară de la Curtea de Apel să aprecieze în complex toate acţiunile care au fost săvârşite de condamnatul Vlad Filat şi de complicii săi în aceste episoade, astfel încât să fie o pedeapsă care să corespundă cu gravitatea săvârşirii infracţiunii", a precizat analistul politic Roman Mihăieș.

Vlad Filat a fost reţinut în data de 15 octombrie 2015. El este acuzat de trafic de influenţă şi corupere pasivă. Totul a pornit de la autodenunțul omului de afaceri Ilan Șor, care a spus că Filat ar fi extorcat de la el bani, bunuri şi servicii în sumă de 250 de milioane de dolari.

Primarul oraşului Orhei se află acum în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, după ce a fost arestat pentru 30 de zile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu