VIZITĂ TENSIONATĂ ÎN KOSOVO: Coloana preşedintelui sârb, blocată de manifestanţi

Embed:

Situaţie tensionată în Kosovo, cu prilejul vizitei preşedintelui Serbiei Alexandăr Vucic. Sute de albanezi - populaţia majoritară din provincia sârbă separatistă - au blocat şoseaua pe care se deplasa coloana oficială. Ei au parcat camioane pe carosabil şi au adus bolovani pentru a împiedica trecerea liderului de la Belgrad. Sute de veterani din fosta armată de eliberare din Kosovo au manifestat faţă de vizita lui Vucic în provincia separatistă. Preşedintele sârb avea programată o vizită într-o regiune locuită majoritar de sârbi.

"Mi s-a spus că albanezii au blocat din nou şoseaua de pe şoseaua principală. Prima dată au blocat drumul la 05:30 dimineaţa, acum l-au blocat din nou. Presupun că o dată nu era suficient."

Albanezii au întors din drum şi echipa unei televiziuni din Serbia. Jurnaliştii au avut nevoie de protecţia agenţilor de poliţie pentru a nu fi loviţi de tinerii agresivi. Alexandăr Vucic a făcut apel la dialog şi la cooperare şi a cerut locuitorilor din Kosovo să nu se mai lase conduşi de ură.

Provincia sârbă Kosovo s-a separat de Yugoslavia în 1996, ceea ce a dus la izbucnirea conflictului între trupele paramilitare şi armata yugoslavă. Pentru a pune capăt violenţelor şi crizei umanitare din regiune, NATO a intervenit militar în 1999, iar trupele iugoslave s-au retras.

Kosovo şi-a proclamat independenţa în 2008 şi e recunoscută de aproximativ 100 de alte state. Serbia, Rusia, Moldova, România şi alte ţări din UE nu recunosc independenţa provinciei separatiste.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu