Vizita Papei Francisc în România poate fi văzută ca o continuare a drumului început de Papa Ioan Paul al II-lea, acum 20 de ani

Embed:

Vizita Papei Francisc în România poate fi văzută ca o continuare a drumului început de Papa Ioan Paul al II-lea, acum 20 de ani. O nouă apropiere între Biserica Catolică și cea Ortodoxă, în general, și cea română, în particular. Totodată, este un semn de atenție atât față de catolicii și ortodocşii români, cât și față de statul român. De această părere este Înaltpreasfinția Sa, Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, care a acordat un interviu postului nostru de televiziune.


"Sigur, a fost atunci o experiență istorică. A venit pentru noi, în vizită pastorală, pentru Biserica Catolică din România. Totodată, a avut și dimensiunea asta ecumenică. Așa a avut o relație bună cu biserica ortodoxă în general, dar și cu patriarhul Teoctist, care era pe atunci la cârma bisericii ortodoxe."Papa Francisc va merge în locuri unde Papa Ioan Paul al II-lea nu a reuşit să ajungă."Pe atunci nu s-a putut merge din motive nu prea clare la Iași, în Moldova și în Transilvania, adică în provinciile tradiționale: Moldova, Muntenia și Transilvania. Dar acum așa s-a făcut și pregătirea vizitei, încât să meargă în aceste trei provincii, pe care să le vadă, să vadă cum trăiesc catolicii la fața locului. "Papa Francisc va avea şi o întâlnire cu reprezentanții instituțiilor statului. Este doar o întâlnire protocolară sau vizita are şi o componentă politică?"O privim efectiv ca pe o vizită frățească pe care o face sfântul părinte României, căci vine ca un pelerin adevărat pentru a ne vedea aici, la fața locului, începând de la președinte, până la toată lumea pe care o va întâlni. N-aș face numaidecât o lectură cu sens politic a vizitei sfântului părinte chiar la autorități, ci o văd mai degrabă ca pe o vizită, repet, frățească."Înalt Preasfinţia Sa Ioan Robu îl cunoaște personal pe Papa Francisc, pe care l-a întâlnit de câteva ori."Simplitatea inimii, bunăvoința față de toți în orice condiție s-ar afla, cred că asta am putea învăța de la Papa Francisc. Toți care l-au văzut mai aproape sau mai de la distanță, iese în relief această bunătate a lui, acest caracter de părinte. "Interviul integral îl puteți viziona AICI publika.md.

În contextul vizitei pe care Papa Francisc o va face în România, Publika TV va difuza joi, la ora 20:00 un documentar despre Suveranul Pontif.

loading...

Lasă un comentariu