Vizita lui Dmitri Rogozin, învăluită de mister LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22:55 ) Dumitru Braghiş, fost prim-ministru al Republicii Moldova: Decizia sau ofertă va apărea, adică până la urmă poporul decide, că este corect sau greşit timpul o să arate.

(UPDATE 22:54 ) Alexei Tulbure comentator politic: Noi am fost obiectul schimbări, modernizări şi nu am determiat singuri soarta. Asta va fi pentru prima dată dacă vom ajunge la acest fapt.

(UPDATE 22:54 ) Mihai Cernencu  politolog: Este greu de spus – teoretic e posibil ce vor propune pioliticienii, dar depinde şi de popor. Şi vor face şi paşi concreţi, vectorul european e cel mai probabil.

(UPDATE 22:51) Dumitru Braghiş, fost prim-ministru al Republicii Moldova: Oferte pot fi multe, Rusia are un interes mare în dezvoltarea acestor colaborări regionale.  Ofertele Rusiei sunt multe, începând cu un preţ la gaz şi cu cetăţenii angajaţi în Rusiei, facilităţi pentru cetăţeni ar putea fi multe. Rusia nu poate să deranjeaze vectorul European, Rusia în declaraţiile spune clar – doreşte să restabilească la nivel înalt domeniul economic cu republici ex-sovietice.

(UPDATE 22:48) Viorel Ciubotaru analist politic: Acţiunile PL sunt o dovadă de slăbiciune. Nu se poate de făcut aşa declaraţii. Ei sunt parte din Guvernare. Au developat în faţa Ruşilor o slăbiuciune a nostră. S-au panicat anumiţi bloggeri, analişti, partide neparlamentare, dar guvernanţii trebuie să iasă cu o poziţie rece.

(UPDATE 22:44) Nicu Popescu director de program Consiliul European pentru Relaţii Externe: Rogozin este diplomat cu bună experienţă, el face declaraţiile pe Twitter, nu neapărat în puclic. Agenda pe care o are faţă de Chişinău diferă de cea de la Tiraspol. S-ar putea ca acesta să fie acolo ceva mai neplăcut decât s-a părut aici. Bătea în ochi că va petrece seara nu la Chişinău. Dar eu cred că realizarea sa nu este la Chişinău şi Transnistria, dar la Moscova, căci acolo are ambiţii, pentru interesale sale pur politici şi de edificare a imaginii sale ca şi politician. Este semnal că Rusia va acorda mai multă atenţie politică acestui dosar, care nu este neapărat pozitiv pentru Moldova, dar nici catastrofal. Acest lucru îi va oferi spaţiu de manevră faţă de Rusia. Bruxelul ştie performanţa lui din ultimii 3 ani. Atitudinea este cinicică şi acolo se ştie că el iubeşte să se promoveze şi este interlocutor cu care nu trebuie să se soluţioneze o probleme. Este o situţaie de turbulenţă diplomatică, dar situaţia poate soluţiona atât timp cât Moldova ştie ce vrea să obţină.  

(UPDATE 22:38 ) Alexei Tulbure comentator politic: Deranjează banii care vin din Occidentul cu menirea de soluţiona conflictul din Tansntria. Avem legislaţşie bună, dar practica aplicării degradează. Integrarea Europeană are legătură cu putea şi voinţa politicienilor de aplica legile sau de a le adopta.

(UPDATE 22:36 ) Mihai Cernencu  politolog: Noi avem două legi care trebuie adoptate, s-ar putea ca în 2013 să avem religim liberalizat de vize în UE. S-a vorbit la Comisia Europeană despre vize cu Rusia, dar acolo sunt mai multe probleme, lucruri serioase se întâmplă acolo. Donaţiile de bani deranjează, şi pot sparge acest zid.

(UPDATE 22:26) Alexei Tulbure comentator politic: A vorbit despre găurile din bugetul regiunii şi după aceste declaraţii, am piedut capacitatea de a-l analiza la rece. El a mers acolo să repare lucrurile, pentru că Transnistria nu are încotro, este leagată de Moscova, care arată clar că este gata să susţină politica din regiune oricum. Prin declaraţiile despre unire e clar pentru cei din Transnistria ştiu ceea ce se va întâmpla între cele dăuă maluri, iar el îi susţine. Cei din Transnistria s-au temut mai mult ca PL, a venit cu aceştia de la Gazprom, a avut întrevederi pe malul drept. Kremlinul se va convinge că în Moldova nu se produce nicio o integrare în UE, ceea ce pentru noi este un adevăr evident. Au scăpat controlul în teritoriu, dar asta, căci era mai mult o imitare a preşedinţiei, iar acum revine Putin, matur.

(UPDATE 22:17 ) Dumitru Braghiş, fost prim-ministru al Republicii Moldova: Sunt în dezacord ce a zis Dn Ciubotaru este vorba de interesele Rusie de a fi prezentă pe piaţa din Moldova. Mi-a venit ideea care răspunde la multe întrebări apărute în ultima vreme: numirea a unui reprezentant în două funcţii unui demnitar aşa de înalt ca viceprim-ministru, cauzele sunt mult mai adânci şi ar trebui privite din al punct de vedere. În ultima vreme, au apărut discuţii despre gazoductul de la Ungheni-Iaşi, care deschide relaţii cu Estul dar le stopează cu Rusia. Nu trebuie să ne supere, Rusia are un scop clar - restabilirea influenţei în această zonă geografică. Ei au dreptul de a-şi formula acţiunile, noi avem dreptul de a da răspunsul. La Chişinău s-a vorbit pe teme economice şi la Tiraspol la fel  şi asta se explică prin încercarea Rusiei de a restabili putea că ei au simţit că la Chişinău s-au îăntâmplat multe lucruri care a dezbătut această influenţă.

(UPDATE 22:10 ) Viorel Ciubotaru analist politic: Niciodată să nu uităm cţnd discutăm despre astefel de paramentri de dimensiunea geo.istorică că cazul Moldovei este caz de nedefinitavare a tot ce s-a întâmplat până în 1991. Noi rămânem cu o incertitudie. A doua dimensiune geoplitică – va duce în UE Moldova cu sau fără Transnistria. Toate ipotezele despre Mekel, Obama-Putin, pot să nu aibă legătură cu ceea ce face Kremlinul.  

(UPDATE 22:05 ) Mihai Cernencu  politolog: S-ar putea să fie mesaj pentru toţi unioniştii, cu toată paranteza că este propria lui opinie. El a fost numit în zilele de martie a fost numit, tot cam atunci s-a decis să fie acest tronson de la Iaşi- Ungheni şi asta are legătură, că ci tronsonul ar putea servi Republii Molodva pentru a lua decizii mai independente. Eu nu cred că azi vreun politician care se aflpă la conducere pune problema unirii. România e membru a UE, iar lucrurile nu se fac aşa, fără acordul SUA sau Rusiei sau Marii Britanii. Aşa declaraţii vin sub alt aspect. Replicile se dau pentru cei de la Tiraspol, dar şi pentru cei de la Chişinău ca să fie mai delicaţi, căci i-au interzis să vin aici. Rusia finanţează politica din Transnistria şi nu contează candidatul, ei oricum îl vor susţine pentru că au nevoie pentru a-şi promova politicişle în regiune.

(UPDATE 21:56) Vladimir Soloviov corespondent special al ziarului Kommersant, Rusia Dmitri Rogozin este cazat în hotel. Russia. Scopul vizitei din punctul meu de vedere este de a face cunoştinţă, pentru că el este abia numit în funcţie. Rusia s-a uimit la fel de mult ca şi în Moldova, după ce el a fost numit în funcţie. Nu mă voi uimi dacă şi el singur s-a uimit că a fost numit. Este numirea este un sac suplimentar la ceea ce deja trage, şi este un lucru mare el a fost nevoit să accepte această funcţie. În Chişinău a fost ca reprezentant al comisiei, acolo, în Transnistria e prezent ca şi reprezentant special al Rusiei. În Transnistria e interes ca să fie acoperite toate găurile existente. Datoria faţă de Gazporma fost discutată, că nu degeaba a fost însoţit de repezentanţi ai Gazpromului. Dmirtri Rogozin a sfătuit politicienii de la Chişinău să nu facă mai grea misiunea cu discuţii despre unirea cu România, căci aşa discuţii nu sunt dorite. Este părerea lui proprie, dar după mine,  aşa declaraţii trebuie să fie luate în serios.

(UPDATE 21:46) Alexei Tulbure comentator politic: Numirea lui Rogozin şi numirea unui om atât de sus-pus pentru prima dată, denotă ideea că pentru noi există un plan, nu ştiu dacă e determinat, dar el este legat cu revenirea lui Putin la preşedinţie. El numeşte oameni care au fost testaţi în care încredere. Biografia lui Rogozin este tulbure, el până la urmă a ajuns în echipa lui Putin a repezenatat bine Rusia în Bruxell asigurţând relaţia Rusia-NATO. Dacă vom cuceri inima lui Rogozin, vom putea mai uşor duce dilogul cu Rusia. El va avea mai mult de lucru în Transnistria, el va trebui să dreagă busuiocul acolo, după alegerea noului preşedinte.

(UPDATE 21:44 ) Viorel Ciubotaru analist politic: E posibil nici nu auzim nişte declaraţii. Rogozin s-a angajat într-o misiune de lungă durată şi e o vizită de cutuazie eficientă. El a venit pentru a face cunoştinţă cu Filat, Lazăr, Timofti, dar şi cu opoziţia. La aceste întâlniri, protocolul a prevalat. Nu a avenit cu scopul misiunii formulate de Rusia şi nu a puus cărţile masă. A vrut să lase o  impresie bună şi a spus Republica Moldova şi nu Moldavia, asta intenţionat pentru a-şi etala viziunea. Au semnificaţie aceste lucruri. A avut şi mici emoţii şi este un lucru bun că Rusia se angajează în discuţie seriosă.

(UPDATE 21:40 ) Dumitru Braghiş, fost prim-ministru al Republicii Moldova: Vizita constunuă şi sper că mâine vom avea mai multe detalii. Ceea ce s-a vorbit demonstrează că în afară de reptezentant Rogozin a fost numit drept preşedinte al Comisiei ceea ce am aflat în domeniul economicului şi relaţiile dintre Moldova - Rusia. Noi am asistat la o prezentare a noului preşedintelui Comisiei mixte nu s-a prosus nimic extraordinar, dar să nu auităm că a pelcat la Tiraspol şi cred că vom avea şi declaraţii şi aprecieri sau chiar propuneri. Presupun că voi fi anunţate mai multe lucruri că este vorba de schimbare politicii Rusiei după alegerea lui Putin şi după ce a fost schimbat şi preşedointele de la Transnistria.

(UPDATE 21:30) Cu cât mai puţin vom şti, cu atât mai liniştit vom dormi. Probabil, anume la liniştea oamenilor s-au gândit preşedintele Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat şi liderul PCRM, Vladimir Voronin, care au preferat să discute cu vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin departe de ochii presei. Singurul demnitar moldovean care a făcut declaraţii mai detaliate, şi nu doar a trimis un simplu comunicat de presă după întrevederea cu Rogozin, este vicepremierul Valeriu Lazăr.

Cum se explică atâta secretomanie în jurul acestei vizite, despre care s-a vorbit câteva săptămâni la rând, iar acum nu se spune aproape nimic? Poate n-au avut ce spune? Despre aceasta discutăm în câteva clipe cu fostul prim-ministru Dumitru Braghiş, comentatorul politic Alexei Tulbure, politologul Mihai Cernencu şi analistul politic Viorel Cibotaru.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu