Vitalie Vrabie, la întrevederea cu șeful EUBAM: Suntem pregătiţi să efectuăm controlul comun în orice punct vamal

Serviciul Vamal este pregătit să efectueze controlul comun în orice punct vamal. Declaraţia a fost făcută de directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, la întrevederea cu şeful Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor.

"Serviciul Vamal este pregătit să efectueze controlul comun în orice punct vamal. Suntem gata să ne pliem pe toate condițiile, dacă acestea sunt în beneficiul călătorilor și al operatorilor economici. Mizăm, în continuare, pe susținerea EUBAM și sper să reușim să extindem controlul comun în cât mai multe posturi vamale", a menționat Vitalie Vrabie.

În acest context, șeful Vămii a reamintit despre propunerea de a începe extinderea controlului mixt cu postul vamal Tudora, care dispune de infrastructura necesară pentru găzduirea tuturor serviciilor partenere.

"Controlul comun s-a dovedit a fi un mecanism eficient la facilitarea comerțului și călătoriilor legitime, precum și pentru consolidarea securității frontierelor în regiune. Acest fapt a fost demonstrat de curând de lansarea cu succes a controlului comun în PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe. Misiunea EUBAM este dispusă în continuare să sprijine avansarea acestui concept", a punctat Șeful EUBAM.

Conform Acordului interguvernamental încheiat între Republica Moldova și Ucraina, în data de 6 octombrie 2017, controlul comun poate fi extins în toate punctele de trecere a frontierei comune. Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte vamale, toate fiind la frontieră cu Ucraina. Este vorba despre Criva-Mamalîga, Larga-Kelmențî, Briceni-Rossoșanî, Giurgiulești-Reni, Cuciurgan-Pervomaisc și Palanca-Maiaki-Udobnoe.

Un alt subiect de pe agendă l-au constituit operațiunile antifraudă, organizate sub egida EUBAM.

Pe aceeaşi temă