Vitalie Pîrlog ar putea fi numit director la SIS. Propunerea a venit de la zece deputați din coaliție

Embed:

Fostul ministru al Justiţiei Vitalie Pîrlog ar putea ajunge la conducerea Serviciului Informații și Securitate. Deputații din Comisia Juridică și cea de Securitate a Parlamentului au susținut astăzi candidatura lui Pîrlog la această funcție.

Propunerea a venit din partea a zece deputați din coaliția de guvernare. Pîrlog spune că este gata să refomeze SIS-ul, să evalueze gradul de profesionalism al ofițerilor și chiar să le majoreze salariile.

Vitalie Pîrlog susține că vrea să reformeze Serviciul Informații și Securitate, iar acest lucru ar presupune, în primul rând, o evaluarea a tuturor ofițerilor din cadrul instituției.

"Efectivul într-adevăr caracterizează în ultimă instanță prestația serviciului per ansamblu. De aceea, o evaluare la propriu a personalului va fi, de asemenea, o prioritate chiar de la început în eventualitatea în care voi accede în această funcție", a spus candidatul pentru funcția de director SIS, Vitalie Pîrlog.

Deputații din Comisia Securitate au testat cunoștințele candidatului propus la șefia SIS.

"Care sunt principalele amenințări la adresa securității naționale ale RM din punctul dvs de vedere? Și cum urmează ele să fie contracarate? În contextul în care pe teritoriul RM se află ilegal forțe militare ale Federației Ruse", a spus președintele Comisiei Securitate, Roman Boțan.

"RM este un stat neutru și concluziile de rigoare vin de la această normă constituțională. Eu voi acționa în spiritul și buchia legii", a spus candidatul pentru funcția de director SIS, Vitalie Pîrlog.

Vitalie Pîrlog s-a bucurat și de susținerea fostului director SIS în perioada comunistă, Artur Reșetnicov. Deputatul și-a depus primul semnătura pe proiectul de hotărâre privind numirea lui Pîrlog în funcție.

"Candidatul prezentat corespunde cerințelor constituționale, legale. Are propria înțelegere cum va dezvolta și moderniza Serviciul. Pericolele care sunt le cunoaște. Faptul că necesită modernizare SIS este cunoscut. Suportul Parlamentului trebuie să fie", a spus deputatul PDM , Artur Reșetnicov.

Pîrlog a menționat că a fost membru PCRM mai puțin de jumătate de an, iar din 2014 s-a retras din politică. Din luna aprilie a acestui an este președinte al Comisiei de control al fişierelor din cadrul Interpol.

Funcție care nu este incompatibilă cu cea de director SIS. Anterior, în perioada 2001 şi 2006 a reprezentat Guvernul la CEDO, iar în septembrie 2006 a fost numit în funcția de ministru al Justiției. Pîrlog și-a păstrat funcția și în guvernul condus de Zinaida Greceanîi în 2008. Ulterior, între 14—25 septembrie 2009 Pîrlog a deținut şi interimatul șefiei Cabinetului de miniștri.

Fotoliul de şef al SIS a rămas liber după ce directorului Mihai Bălan i-a expirat mandatul în data de 25 octombrie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu