Vitalie Marinuţa: În Ucraina este o situaţie de război, vom fi observatorii unei noi escaladări

Embed:

În estul Ucrainei este o situaţie de război, iar noi vom fi observatorii unei noi escaladări în regiunile Doneţk şi Lugansk. Declaraţia a fost făcută de fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuţa, invitat la emisiunea Fabrika.

"Armistiţiul nu a fost decât o chestiune de timp. Noi vom fi observatorii unei noi escaladări. Pentru a evita un război trebuie de negociat, e nevoie de multe discuţii. Din partea ruşilor nu este nimic altceva decât de o întindere de timp. Separatiştii din Ucraina sunt cei de 20 de ani în urma din regiunea transnistreană", a menţionat Vitalie Marinuţa.

Potrivit politologului Mihai Cernencu, ceea ce se întâmplă în Ucraina este un conflict îngheţat: "Acum Kievul încearcă să ia nişte contramăsuri".

Specialistul în probleme ale minorităţilor Victor Grebenşcicov consideră că situaţia din Donbas este asemănătoare cu cea din Transnistria. "Ucrainenii înţeleg acest lucru. Ştim noi la ce rezultate am ajuns ducând tratative cu transnistienii. Acum liderii din Donbas nu vor să se oprească", a precizat Victor Grebenşcicov.

Pe de altă parte, colonelul în rezervă Andrei Covrig spune că în Ucraina nu este vorba de un război civil, ci a treia fază a razboilui dintre două state.

"Nu m-aş mira dacă militarii ruşi care sunt în stânga Nistrului lupta în Donbas. Este o capcană a lui Putin. Este un conflict armat. Putin pregăteşte o intervenţie. Noi suntem în faza de aşteptare. Este vorba de o lovitură incipientă în ajunul avansării pe teritoriul ucrainean", a punctat colonelul în rezervă.

Publika.md aminteşte că liderii separatişti au declarat că nu vor mai respecta Protocolul de la Minsk, semnat în 5 septembrie. Ei îşi motivează decizia prin faptul că preşedintele ţării ar fi încălcat prevederile documentului atunci când a propus anularea statutului special pentru unele raioane ale regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu