Vitalie Gamurari, despre iniţiativa creării unui Cod de comportament electoral: Partidul Democrat îşi doreşte cel mai mult ca alegerile parlamentare din 2019 să decurgă transparent

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gamurari a vorbit astăzi, 11 decembrie, într-un briefing de presă despre importanţa iniţierii a unui Cod de conduită pentru partidele care vor participa în februarie 2019 la alegerile parlamentare din ţară.

"Partidului democrat a înaintat o scrisoare prin care solicită instituţiilor abilitate, adică Comisiei Electorale Centrale şi Comisiei Audiovizualului, elaborarea acestui Cod pentru partidele din RM în campania electorală pentru alegerile din 24 februare 2019", a declarat oficialul. 

Gamurari a justificat necesitatea creării acesteia cu nevoia de a combate ilegilăţile în timpul campaniei electorale, de care pe parcusul ultimilor ani, au dat dovadă mai multe partide din Moldova.

"De mai multe ori ne-am confruntat cu tentative de a duce în eroare poporul în timpul campaniei. Putem observa mai multe încălcări grave în ce priveşte legislaţia audiovizualului, în care sunt implicate Partidul Socialiştilor, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Platforma Demnitate şi Adevăr, au avut loc".

Democratul a acuzat formaţiunile politice de încercări de furt a începutului campaniei electorale, chiar dacă aceasta încă nu a fost declanşată. 

"Unele partide politice, prin metode mascate, folosesc bani din străinătate care vin să finanţeze partidele politice, ceea ce este categoric interzis conform legislaţiei în vigoare", a mai spus Vitalie Gamurari. 

Reprezentatul PD a mai menţionat că speră ca partidele nu doar să semneze, dar şi să respecte Codul care va fi elaborat.

"Este important ca alegerile să fie transparente, democratice şi corecte. PDM vine cu această inițiativă, ulterior partidele politice să semneze acest Cod, dar cel mai important este să îl respecte", a afirmat Gamurari.

Partidul democrat, popularitatea căruia potrivit ultimilor sondaje este în creştere şi care şi-a asumat guvernarea în RM în ultimii ani, îşi doreşte cel mai mult ca aceste alegeri să fie transparente.

"Anumiţi actori politici, ratingul cărora scade, ajung să folosească metode care depăşesc cadrul normativ, pentru a aminiti despre persoanele lor. Dorim ca această campanie să se ghideze de nişte reguli foarte clare, pentru ca ulterior să nu fie motive de a declara campania din februarie 2019 incorectă", a mai adăugat Purtătorul de Cuvânt al PD, Vitalie Gamurari.

PUBLIKA.MD aminteşte că un Cod similar a fost elaborat de către Comisia Naţională Centrală pentru alegerile generale precedente.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu