Visele unui tânăr, ruinate de dependenţa de droguri. Cum încearcă să se trateze şi ce spun medicii

Embed:

În Moldova, anual, sute de persoane ajung să fie dependente de droguri. Oficial, în țară există aproximativ 12.000 de astfel de bolnavi, iar numărul celor care vor să scape de acest viciu este în creștere.

Sergiu are 36 de ani, este din Chișinău şi a început să consume droguri şi să bea, încă din liceu. 20 de ani de dependență i-au distrus visele unui tânărul care voia să devină sportiv de performanţă.

"Eu lucram tot timpul, până la ultimii 5 ani. Lucram 2-3 luni normal, mă dădeau afara pentru că mă prindeau în stare de ebritate sau alt fel de stare. Dar aveam de lucru şi aveam bani", a spus Sergiu.

De șase ori, Sergiu a încercat să se trateze prin diferite metode, inclusiv hipnoză, dar de fiecare dată a eșuat. Tânărul a fost ajutat de un grup de psihoterapeuţi din satul Berezchi, unde programul este derulat în 12 pași.

Timp de șapte luni, Sergiu va renunţa la alcool şi la droguri: "Acum mă simt mai calm, regim am, poftă de mâncare, mă programez pe viitor ce să fac. Mă simt un alt om".

Împreună cu Sergiu, se tratează încă opt persoane. În centru sunt acceptaţi doar cei care au peste 18 ani, iar condiția principală este ca ei să aibă dorință de a-și schimba viața.

"Programul nostru de reabilitare durează şase luni, la care se adaugă trei luni de adaptare. Din cei care finalizează întregul curs al programului de reabilitare, 60-70 la sută rămân în remisiune pe un termen mai lung", a declarat Vladimir Dodon, manager de programe la "Iniţiativa Pozitivă".

În Moldova există zeci de astfel de centre. Taxa de reabilitare este de câteva mii de lei pe lună. Tratamentul prin combinarea muncii cu psihoterapia este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai eficiente. Cu toate acestea, internetul abundă în publicitate de tot soiul de specialişti care promit să trateze dependenții de droguri, unii chiar şi gratuit.

Medicii propun o serie de opțiuni pentru tratamentul gratuit al dependenței de droguri - detoxifiere, terapia cu metadonă, precum și programe de reabilitare psihologică. Anul trecut, cel puțin unul dintre aceste programe a fost utilizat de aproximativ 70 la sută dintre pacienții Dispensarului Narcologic.

"Tratamentul trebuie structurat astfel încât pacientul să fie singur interesat să se ajute în situația în care se află. Prin urmare, voluntariatul este unul dintre conceptele de bază pentru atingerea obiectivelor bune în programul de tratament", a subliniat Lilia Feodorova, medic psihiatru-narcolog.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2016, unul din 20 de oameni de pe glob era consumator de droguri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu