Vis neîmplinit: Grigore Vieru şi-a dorit să fie deschis un muzeu în casa părintească

Embed:

Astăzi se împlinesc trei ani de la moartea lui Grigore Vieru. Regretatul poet a fost comemorat atât la Chişinău, cât şi la Pererâta, localitate unde s-a născut. Visul lui Grigore Vieru de a transforma casa părintească într-un muzeu a rămas, deocamdată, neîmplinit. Pustiu, cu un lacăt la uşă, fără gard şi cu geamurile sparte. Aşa arată acum cuibul de unde a pornit în lume marele poet.

Guvernul a alocat încă în 2010 peste 300 de mii de lei pentru a transforma casa părintească a poetului în muzeu. Nu s-a cheltuit însă niciun leu, deoarece familia Vieru nu a reuşit să transmită casa în gestiunea statului.

"Nu am ştiut că trebuie să fac actele pe numele meu. Casa era pe numele poetului şi trebuia să le trec pe numele meu,  dar am aflat abia în 2011 şi noi le-am făcut în 2011. Sper ca în acest an să avem muzeu", a declarat Raisa Vieru, soţia poetului.

Oamenii din sat aşteaptă cu nerăbdare să vadă în locul casei pustii un muzeu în memoria lui Grigore Vieru.

"Au fost autocare de la sud, cu studenți cu copii din România au venit să vadă căci au înțeles că este renovată Casa muzeu, cu așa un entuziasm dar, când au ajuns aici au găsit casa așa cum o vedeți. E dureros și pentru noi, dar și pentru cei care așteaptă", a afirmat directorulul Casei de cultură din Pererâta, Stela Blajin.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu