VIRUSUL ZIKA: Sute de persoane riscă să fie infectate

Aproximativ 500 de milioane de oameni din cele două Americi sunt expuși riscului de a fi infectați cu virusul Zika, care poate provoca malformații congenitale cum ar fi microcefalia. Declaraţia a fost făcută de un înalt oficial al Pan American Health Organization (PAHO).

"Este important de remarcat faptul că pentru toate țările care au raportat focare detectate de Dengue și Chikungunya în ultimii ani, adică de 15 ani, este luat în considerare riscul de a avea focare de Zika", a declarat reporterilor Sylvain Aldighieri, responsabil cu problematica Zika în cadrul PAHO, scrie Agerpres.

"Aceasta înseamnă că ne așteptăm la focare de Zika din America Centrală până în America Latină și până la nord de Argentina și în Caraibe. Deci este o foarte mare parte a teritoriului din regiune", a mai spus oficialul PAHO.

Aldighieri a spus că până în prezent numărul de țări și teritorii din cele două Americi care au raportat cazuri de transmitere a virusului Zika a crescut la 47, dintre care cinci țări, inclusiv Brazilia, au raportat microcefalie.

Anthony Fauci, director al Institutului Național de alergie SUA și de boli infecțioase, a declarat reporterilor la briefing că agenția sa lucrează pentru a începe un studiu clinic pentru crearea unui vaccin Zika în septembrie.

"Probabil vom ști dacă este sigur la începutul anului 2017", a declarat Fauci. "Și dacă este, ne vom angaja într-un studiu de foarte mare eficiență în America de Sud sau în Caraibe care ar putea să dureze de la unu la trei ani, pentru a dovedi că funcționează sau nu funcționează", a mai spus acesta.

Zika se transmite în principal prin mușcătura unui țânțar infectat, mod în care se răspândește Chikungunya și dengue.

Simptomele includ febră, erupții cutanate, dureri articulare și ochi roșii, dar boala severă care necesită spitalizare este mai puțin frecventă iar cazurile fatale sunt rare. Pentru tratamentul împotriva acestui virus nu există nici un vaccin sau medicament disponibil.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu