Virusul, oprit cu termometrul. Termoscanerul de pe Aeroportul Internaţional Chişinău, care poate detecta creşterea temperaturii la pasageri, s-a stricat

Embed:

După ce coronavirusul a ucis zeci de oameni în China, iar alte câteva sute din întreaga lume s-au îmbolnăvit, sunt necesare măsuri urgente de depistare a cazurilor suspecte. Dar în Moldova acest lucru este mai complicat. Şi asta deoarece singurul termoscaner, care poate detecta creşterea temperaturii la pasagerii din aeroporturi, s-a stricat. Prin urmare, poliţiştii de frontieră trebuie să fie cu ochii în patru ca să depisteze călătorii care se simt rău.

În 2014, în urma unei alerte false privind virusul Ebola de la Aeroportul Internaţional Chişinău, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a oferit un termoscaner performant. Acesta însă s-a defectat, iar autorităţile spun că ar avea nevoie de aproximativ patru mii de euro pentru a-l repara.

Pasagerii care par să aibă febră trebuie să-şi măsoare temperatura corpului cu un termometru. Toate punctele de frontieră din ţară sunt dotate cu astfel de dispozitive.

"Acesta este un termometru digital. Pentru a-l folosi, el se plasează la o distanţă de cinci centimetri de la corpul persoanei şi se aplică butonul. Instant noi putem vedea temperatura corpului persoanei. În cazul în care temperatura corpului este mărită sau persoana prezintă simptome de îmbolnăvire, Poliţia de Frontieră anunţă serviciul medical al Aeroportului pentru a investiga acest caz", a afirmat şeful serviciului Poliţia de Frontieră la Aeroportul Chişinău, Chiril Drozdovschii.

Pasagerii care au simptome de boală sunt izolaţi imediat.

"Izolatorul reprezentă o cameră cu baie, cu duş. Aici ia loc pasagerul. Sunt obligatoriu unelte individuale pentru protecţia personalului şi călătorului. Totodată, aici pot fi prelevate probele în caz de necesitate. Şi dumnealui nu se mai reîntoarce în sala de pasageri, dar este uşă predestinată pentru preluarea de către medicii de pe ambulanţă", a comunicat medicul-şef Poliţia de Frontieră de la Aeroportul Chişinău, Marius Balea.

Pasagerii care intră în ţară prin Aeroportul Internaţional Chişinău spun că măsurile luate la frontieră sunt binevenite. 

"Diferite boli sunt la la ziua de astăzi şi cred că este perfect dacă sunt stopate aici".

"Cred că este o practică bună ca pasagerii să fie verificaţi, mai ales în această perioadă, când ştim cu toţii ce se întâmplă în China, cu acest coronavirus. Cred că este bine ca pasagerii să fie verificaţi cu atenţie. Şi aici nu vorbesc doar despre acte, ci şi despre starea fizică".

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, deocamdată, în Moldova nu au fost identificate cazuri suspecte sau de infectare cu virusul periculos din China.

loading...

Lasă un comentariu