Viori pentru artiştii din toată lumea vor fi confecţionate la Edineţ. 20 de meşteri vor lucra la crearea instrumentelor

Embed:
Viori pentru artiştii din toată lumea vor fi confecţionate la Fetești, Edineţ. Cel mai mare producător de instrumente muzicale din Europa, fabrica din Reghin, România, îşi deschide la noi o filială.

20 de meşteri, care sunt foşti constructori sau chiar şoferi, au deprins tehnica de construire a intrumentelor timp de trei luni. La noi va fi făcută doar carcasa viorilor, iar în România, vor fi vopsite şi le vor fi trase strunele.

"M-au dus la curbătorie şi când am luat lamelele prima dată în mână îmi părea că e ceva greu. Pe urmă peste patru zile m-au dus să fac forme şi făceam câte două patru pe zi, la urmă am ajuns că făceam 10,11 forme", a spus meşterul de viori, şef adjunct al fabricii, Alexandra Baziuc.

"Asta e lucrul pe care eu îl fac şi el vine de la maşina de copiat. Aici lucrul meu constă în faptul că eu măsor dimensiunea asta pe urmă găuresc, apoi șlefuiesc şi mă apuc să fac partea din interior", a spus meșterul de viori, Grigorie Păun.

Şi dacă bărbaţii vor crea formele, atunci femeile vor şlefui suprafaţa intrumentelor muzicale.

"Lucrez la maşină acolo la șlefuit şi mecanic. Merg la maşină le fac colţurile, pe urma fac faţa. Pe urmă după ce le șlefuiesc la maşină le dăm la filetat. Noi avem grijă ca faţa să devină perfectă", a spus meșterul de viori, Maria Chetraru.

Lutierii se vor apuca de muncă peste două săptămâni.
.
"Aici încă merge procesul de lucru, noi ne pregătim electricienii ne trag curentul, noi trebuie să mai facem nişte mese."

Autorităţile locale ştiu deja în ce proiecte vor investi banii câştigaţi de pe urma activităţii fabricii.

"Dacă să luăm impozitul pe venit din salariu, cam se ridică până la 500 de mii. 375 de mii vin în bugetul local şi 175 de mii în bugetul raional. Avem foarte multe găuri, avem stadion pe care îl vom amenaja în primul rând", a spus primarul din Feteşti, Edineţ, Ion Munteanu.

La fabrica din satul Fetești vor fi produse zilnic peste 20 de viori şi 6 violoncele. Întreprinderea din Reghin produce anual peste 4 milioane de instrumente muzicale.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu