Viorel Chivriga: Moldova este atractivă pentru investitorii străini datorită reformelor implementate

Embed:

Moldova este atractivă pentru investitorii străini. Acest lucru se datorează reformelor implementate, în special, în domeniul economic. Este opinia directorului de programe al IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, și a fost exprimată în cadrul emisiunii "15 minute de realism economic" de la Europa Liberă.

"Schimbări evidente în ce privește interesul unor investitori de talie regională în realizarea unor investiții în regiune. Lucrul acesta se întâmplă la Orhei, la Comrat, se întâmplă în alte localități din Republica Moldova" - a declarat Viorel Chivriga, director de programe IDIS Viitorul.

Viorel Chivriga spune că armonizarea cadrului legal a dus la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Drept rezultat, capacitatea de export a acestora a crescut considerabil.

"Au loc reforme care poate nu sunt vizibile, dar au o greutate destul de mare. Pe lângă asta e vizibilă o evoluție care deloc nu este surprinzătoare în ce privește creșterea numărului poziției tarifare la export care arată că au loc niște schimbări foarte bune în regiuni și în ceea ce privește calitatea sectoarelor" - a spus Viorel Chivriga, director de programe IDIS Viitorul.

Recent, și expertul economic Veaceslav Ioniţă a declarat că, în acest an, pentru prima dată, exporturile vor depăși trei miliarde de dolari, iar importurile vor fi mai mari de şase miliarde de dolari.

Şi tot pentru prima dată, două miliarde de dolari din exporturi vor veni din Uniunea Europeană.

În 2018, datele statistice arată o pondere a exporturilor de 69% în statele din UE, în timp ce în CSI de doar 16%.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu