Viorel Chetraru: Lipsa voinţei politice înrădăcinează corupţia în Moldova

Cel mai eficient instrument de combatere a corupţiei în ţara noastră este de a nu permite persoanelor care iau mită să deţină o funcţie de conducere. Cel puţin aşa consideră directorul Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, scrie Info-Prim Neo.

"Persoana care a demonstrat un astfel de comportament nu trebuie să aibă acces la funcţii publice. Imediat cum sunt constatate situaţii cu caracter corupţional, trebuie întreprinse măsuri. Iată de ce am instituit mecanisme de integritate, care sunt necesare pentru toate autorităţile publice", a precizat şeful CNA.

Totodată, Chetraru declară că cel mai important element care contribuie la înrădăcinarea corupţiei este lipsa voinţei politice. "Voinţa politică e în măsură să creeze condiţii pentru creşterea prestigiului funcţiei publice, de exemplu prin stabilirea unor criterii dure la angajare, dar şi prin retribuirea corespunzătoare a muncii. De asemenea, voinţa politică fermă stabileşte criterii de responsabilizare, de integritate pentru aceşti funcţionari. Voinţa politică are suficiente pârghii pentru a instituţionaliza mecanisme de luptă îmotriva acestui flagel, însă doar noi, cetăţenii, suntem direct responsabili de eficienţa acestora pe plan naţional prin atitudine proactivă", a conchis directorul Centrului Naţional Anticorupţie.

Viorel Chetraru a ţinut să menţioneze că obiectivul reformei CCCEC a fost de a spori capacităţile tuturor autorităţilor în prevenirea şi combaterea corupţiei.

Publika.md menţionează că la 1 octombrie a intrat în vigoare Legea cu privire la reformarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Astfel, instituţia a fost redenumită în Centrul Naţional Anticorupţie, iar Viorel Chetraru a fost numit în funcţia de director al CNA.

 

 

 

 

 

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu