Violența şi hărţuirea, la ordinea zilei în școlile din Moldova. 87% dintre elevi sunt afectaţi de fenomenul bullying

Embed:

Violența fizică, cea psihică, dar şi hărţuirea sunt la ordinea zilei în școlile din Moldova. Un studiu realizat de Centrul de Consultanță Sociopolis, cu suportul UNICEF, scoate la iveală date îngrijorătoare. Aproape 87 la sută dintre elevii din casele a șasea până în a 12-a, sunt afectaţi de așa-numitul fenomen bullying. 

Cei mai mulţi copii, aproape 75%, sunt martori ai situaţiilor în care unii colegi sunt hărţuiţi de alţii. În același timp, s-a constatat că 70 de procente dintre elevii care se confruntă cu fenomenul bullying sunt de cele mai multe ori victime ale agresiunii, adică sunt hărţuiţi verbal sau fizic de alţi semeni de-ai lor.

De cealaltă parte, proporția agresorilor se ridică la peste 40 la sută. Totodată, fiecare al treilea adolescent, în diferite situații, a fost și victimă, și martor, și agresor.

Cercetarea mai arată că, cel mai des, elevii din clasele mai mici se tem de elevii mai mari. Aşa a răspuns unul din cinci adolescenţi.

Tot 20% din ei consideră că mai des sunt hărţuiţi adolescenţii din familiile sărace.

Un alt element îngrijorător e faptul că un sfert dintre elevi au spus că încăierările şi intimidările verbale sunt prezente şi în afara şcolii.

La studiul '' Bullying-ul în rândul adolescenților'' au participat 2237 de elevi din 36 de instituţii de învăţământ. 

loading...

Lasă un comentariu