Violenţa ne-a format faţa. De ce oamenii au maxilare mai retrase decât cele ale maimuţelor

Biologul David Carrier şi medicul Michael H. Morgan de la Universitatea din Utah au elaborat o teorie conform căreia picioarele, mâinile, statura şi feţele oamenilor, în special ale Australopitecilor, au evoluat din nevoia de a se bate.

"Este semnificativ faptul că aceste trăsături ale feţei apar fosilizate în aceeaşi perioadă în care strămoşii noştri şi-au transformat proporţiile mâinii pentru a putea forma pumnul. Luate împreună aceste observaţii sugerează că multe trăsături faciale specifice hominizilor ar fi putut evolua pentru a proteja faţa în bătăile cu pumnii", a declarat Carrier pentru Science Daily.

Faptul că străvechii noştri strămoşi aveau feţe proeminente este explicat prin necesitatea de a mesteca alimente greu de măcinat. "Aceste oase  sunt şi parte a craniului şi dovedesc o mare diferenţă între masculi şi femele atât la australopiteci, cât şi la oameni. Cu alte cuvinte, faţele masculine şi feminine sunt diferite deoarece părţile de craniu care se frâng în lupte sunt mai mari la masculi", a explicat  Carrier.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu