Vinurile moldoveneşti, tot mai apreciate în întreaga lume. Principalele pieţe de desfacere

Embed:

Vinurile moldoveneşti devin tot mai apreciate în întreaga lume. Dovada acestui fapt sunt statisticile care arată că anul trecut ţara noastră a exportat peste 156 de milioane de litri de vinuri şi divinuri, în valoare de peste trei miliarde de lei. Ambele cifre sunt cu nouă procente mai mari comparativ cu cele înregistrate în 2018. Principalele pieţe de desfacere rămân Belarus, Georgia, Federaţia Rusă şi România.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, în 2019, ţara noastră a exportat peste 146 de milioane de litri de vin, cu 9,4 % mai mult comparativ cu 2018. Pe locul doi în topul băuturilor alcoolice vândute pe pieţele externe anul trecut sunt cele din categoria Divin Brandy şi distilate, cu 4,6 milioane de litri. Şi aici vinificatorii moldoveni au reuşit să exporte un volum cu opt la sută mai mare comparativ cu 2018. Anul trecut, o mică creştere a înregistrat exportul de vin spumant, în timp ce vinurile fortificate şi vermouthul au fost exportate într-un volum mai redus, comparativ cu 2018. 

Anul trecut, ţara noastră a exportat vinuri în valoare de peste două miliarde de lei. Din vânzarea divinurilor pe pieţele externe vinificatorii moldoveni au obţinut peste 600 de milioane de lei. 97 de milioane de lei au adus în ţară vinurile spumante şi 77 de milioane de lei, vinurile fortificate. Încheie topul  vermutul, exportul căruia a înregistrat un venit de circa şase milioane de lei.

Cea mai mare cantitate de băuturi alcoolice exportate în 2019 au fost în vrac, peste 100 milioane de litri. Aproape jumătate din producţie a ajuns în Belarus. 19 la sută din vinurile în vrac au fost consumate de georgieni, cam tot atâta de către ruşi. Vinurile în vrac au mai ajuns în Marea Britanie şi Cehia.

Anul trecut, vinificatorii moldoveni au exportat peste 45 de milioane de litri de băuturi alcoolice îmbuteliate. Cele mai multe dintre acestea, 17%, au ajuns în România. Câte 15% au fost exportate în Polonia şi Federaţia Rusă. 14% din vinurile îmbuteliate au fost consumate de chinezi şi tot atâtea de către cehi.

Printre ţările care anul trecut au importat băuturi alcoolice moldoveneşti se numără Ucraina, Germania, Italia, Kazahstan, Canada şi SUA.          

loading...

Lasă un comentariu